Ga naar hoofdinhoud
tessa@gottschalmeditaties.nl | Nieuwsbrief ontvangen? Klik hier om je in te schrijven.

Nieuwsbrief: De ‘Rust-Test’, een wereldwijd onderzoek

Rust creëert gezondheid

Rust is belangrijk. Zowel om lichamelijk als geestelijk gezond te blijven. Tot zover niks nieuws. Interessant zijn echter de voorlopige uitkomsten van het online onderzoek dat vorig jaar november startte onder de naam ‘De Rust Test’. Het is voor het eerst dat er in de wereld zo’n groot onderzoek naar rust is gestart. Dat alleen al zegt veel over het belang ervan.

Dat rust gezond is kan iedereen wel bedenken. Nieuw in dit wereldwijde onderzoek zijn vragen als:

Vrouwtje werkt en Hotch snurkt zijn pubersnurk. – uit ‘De Puberhond’ –

– Hoe ziet rust eruit?
– Heeft iedereen dezelfde vorm van rust nodig?
– Hoeveel rust is nodig?
– Bestaat er een ideale hoeveelheid rust?
– In welke mate beïnvloedt rust het gevoel van welbehagen?
– Wie krijgen de meeste hoeveelheid rust?
– Is rust het tegenovergestelde van werken?
– Zijn er verschillen in hoe vrouwen of mannen tot rust komen?
– etc

Tijd voor jezelf

Al dit soort vragen worden in de grote online rest-test onderzocht. Het komend jaar wordt het onderzoek afgerond en volgt een volledig analyse van alle gegevens. Echter, op dit punt zijn er al boeiende conclusies. Zo is er vanuit een klinisch standpunt bekeken een behoefte dat artsen rust specifieker omschrijven. Alleen maar vertellen dat de patiënt meer rust moet nemen en gaat nietsen geeft eerder onrust dan dat het bijdraagt aan de patiënt zijn rust.

Alleen willen zijn

Een andere opvallende uitkomst is dat vooralsnog blijkt dat om werkelijk tot rust te komen en daarmee gezond te blijven, er tijd nodig is dat we op onszelf zijn. Ruim 70 procent van de deelnemers had behoefte eraan om even in z’n eentje te zij. En -zeer belangrijk- zonder angst om gestoord te worden. Anders gezegd: ‘Quality-time’ voor jezelf. Het is met name dit aspect – een poos alleen willen zijn – dat de onderzoekers verraste.
Willen we dus een diep beleefd gevoel van rust ervaren, dan blijkt er bij veel mensen behoefte te zijn om zich te kunnen terugtrekken, om op zichzelf te zijn.

Verschillen in rustbeleving

Zijn verschillen in rustbeleving nu echt zo verwonderlijk?
Niet als je kijkt naar de kennis van Ayurvedische constituties (natuurlijke aanleg). Het boek ‘t Went zo’n element, omgaan met je constitutie van Marijke de Waal Malefijt en mijzelf beschrijft deze constituties. De Ayurveda kent drie hoofd-typen, wat zij dosha’s noemen. Dit zijn vata, pitta, kapha. Goede Nederlandse metaforen voor deze Indiase begrippen zijn respectievelijk: hert, tijger en olifant.
Natuurlijk bestaan er ook mengvormen van de drie constituties. Op onze praktijksite kun je een online Constitutie-test doen om te achterhalen wat jouw constitutie is.

Ayurveda & Rust

De Ayurveda, een geneeswijze die ruim 5000 jaar oud is, weet al duizenden jaren lang dat iedere constitutie op zijn eigen manier tot rust komt. De tijger is bijvoorbeeld de enige constitutie die diepe ontspanning krijgt uit gezellig kletsen. De beide andere typen geeft dat onvoldoende rust.

De reden waarom is trouwens voor beiden verschillend!
Het hert laadt juist op om even geen mensen om zich heen te hebben, puur omdat het een constitutie is die van nature wat eenzelvig is aangelegd. Teveel of te vaak contact met mensen vermoeit. Een olifant is niet eenzelvig; hij raakt echter vermoeid omdat zijn natuurlijke neiging is zich teveel aan anderen aan te passen. Een poosje alleen zijn helpt om bij zichzelf te blijven.

In ‘t Went zo’n element, omgaan met je constitutie lees je meer hoe iedere constitutie het best tot diepe rust komt. Vandaar dat het ons als auteurs niet verbaast dat de voorlopige uitkomsten van Rest-Test laat zien dat zo’n 64% van de mensen behoefte heeft aan af en toe alleen zijn. Dit zijn vooral de herten en de olifanten. Van de drie constituties kan de tijger het meest tegen hectiek, afwisseling en drukte.

Dit verandert trouwens bij het ouder worden. Dan vertonen alle constituties meer eigenschappen van het hert. Dus ook de relatief sterke tijger zal zich dan af en toe moeten terugtrekken.

't Went zo'n element € 17,50
’t Went zo’n element
€ 17,50

In het boek lees je nog veel meer, zoals:

• hoe verzorg je je constitutie het beste
• welke voeding is voor jouw constitutie goed
• welke voeding is voor jouw constitutie ongezond
• welke bewegingen/activiteit passen bij je constitutie
• welke klachten horen speciaal bij een constitutie
etc.

Dieren en hun Ayurvedische constitutie

Wist je dat de Ayurveda ook constituties toekent aan dieren? Net verschenen is mijn ebook De Puberhond met een uitgebreid hoofdstuk over de Ayurvedische constitutie van honden. Waaraan herken je de Pitta-hond (tijger), de Vata-hond (hert) en de Kapha-hond (olifant)? Wat betekent dit voor hun gedrag, de training en gezondheid? Welke hond past het beste bij je eigen constitutie? Op welke kenmerken kun je letten om te zien dat je hond’s constitutie in negatieve zin verandert?
Al deze vragen komen aan bod met diverse voorbeelden.

Boek Tessa Gottschal De Puberhond, dwars, lief & slim

‘De Puberhond, dwars, lief & slim’

beschrijft de puber-avonturen van Hotch en is het vervolg op ‘Hotch de Beagle, onverschrokken en eigenwijs’ dat zijn puppy-tijd beschrijft. De grappige verhalen zijn een mengeling tussen stoeipartijen vol onverwachtse puberstreken en malle avonturen van een jonge puber. Het ene moment vol zelfvertrouwen en bravoure en een tel later een verlegen, aanhankelijke bonk onhandigheid.
Ervaren hondenbezitters lezen het boek glimlachend, bekend als ze zijn met hondenslimmigheidjes. Misschien stilletjes blij dat zij die puberstreken achter de rug hebben. Nieuwe hondenbezitters kunnen vol humor zien wat hen aan malligheid en onverwachtheid te wachten staat tijdens de pubertijd van hun hond. Een tijd die overigens slechts een paar maanden duurt, je zou het je eigen pubers toewensen toch?

Nieuwsgierig geworden hierdoor?
Klik op de link verderop zodat je op de pagina komt waar je de pdf van een stukje van de inhoud kunt downloaden: De Puberhond

E-book (Epub 2), ISBN/EAN 97890.718.78.374
Verkrijgbaar bij alle gebruikelijke webwinkels

Top drie van rust

De top drie van rustgevende activiteiten verraste de onderzoekers. Ze vermeldden jammer genoeg niet wat ze wel hadden verwacht en wat hen dus aan de uitslag zo verraste. Behalve de vraag of het zou kunnen zijn dat mensen pas werkelijk tot rust komen wanneer ze zich -tijdelijk- afzonderen van anderen. Waarbij ze opmerkten dat er een groot verschil is tussen ervoor kiezen om alleen te willen zijn en een opgedrongen eenzaamheid. De top-drie activiteiten waren:

1. lezengunjezelfrust2
2. in een natuurlijke omgeving zijn
3. een poos alleen zijn

Andere rustgevende activiteiten in volgorde van populariteit waren:
– muziek luisteren
– zomaar wat lummelen
– wandelen
– badderen of een douche nemen
– dagdromen
– tv kijken
– meditatie (bijv. de cd Gun jezelf rust) of een andere vorm van mindfulness toepassen
– bij dieren zijn
– tijd met vrienden of familie doorbrengen
– kop thee/koffie drinken
– iets creatiefs doen
– tuinieren.

Rust creëert gezondheid

Rust ontstaat ook zodra je je lichaam goed verzorgt. De uitspraak ‘het eten van gisteren bepaalt de prestatie van vandaag’ is maar al te waar. Het is geen onderdeel van de Rest-Test maar het verdient zeker aandacht. Vooral nu de donkere, natte en koude dagen zich aandienen. Gedurende deze tijd wordt de gezondheid extra op de proef gesteld.

De herten-constitutie -als gevoeligste van de drie- merkt dit vaak als eerste. De buitentemperatuur daalt en prompt bibberen ze: ‘Wat is het koud!’ Het vergt namelijk extra energie om kou op te vangen. Vooral gerechten die een lange tijd nodig hebben versterken het warmtegevoel in het lichaam. Denk aan stoofpotten, suddergerechten, dubbelgetrokken bouillons.

Op onze site Natuurdietisten.nl vind je Recepten die speciaal samengesteld zijn om de constitutie te ondersteunen. Bovendien letten deze recepten erop hoe je dankzij een goed recept je lever-energie, je verteringsenergie en je bijnier-energie op peil houdt. Drie wezenlijke energiestromen die noodzakelijk zijn voor de gezondheid.

Boeiende uitspraken over rust

Uitspraken naar aanleiding van de voorlopige uitkomst van de Rest-Test nadat opgemerkt was, dat wanneer deelnemers erom gevraagd was, bijna 90% woorden als schuldig of stress-verhogend associeerden met rust.

Prof Felicity Callard of Durham University, director of Hubbub, zegt hierover: “We really need to challenge the assumption that if you take more rest, you are more lazy. The fact that people who are more rested seem to have better well-being is an endorsement for the need for the rest.”

Een andere mooie uitspraak was: ‘You have to learn to relax.’
Dus lig je lekker te lummelen, gezond lui te zijn en zegt je omgeving hier iets onvriendelijks over? Zeg dan gerust met een glimlach: “Ho ho, ik léér om te rusten dat is niet eenvoudig hoor, en dat is wetenschappelijk aangetoond!”

Bronvermeldingen

• Energieherstelplan van Tanja Visser en Marijke de Waal Malefijt

 € 22,50
€ 22,50

• ‘t Went zo’n element van Tessa Gottschal en Marijke de Waal Malefijt
• The rest test http://www.bbc.com/news/magazine-37444982
• https://wellcomecollection.org/events/anatomy-rest-rest-test-results-0
• gratis download van het boek (of als je wilt: de afzonderlijke 23 hoofdstukken):
http://link.springer.com/book/10.1007/978-3-319-45264-7

The Rest Test is a collaboration between BBC Radio 4 and the Wellcome Collection’s researchers in residence, Hubbub
Hubbub is an international collective led by Durham University, comprising scientists, artists, poets, humanities researchers, mental health experts and social scientists – among them the BBC’s Claudia Hammond, presenter of All in the Mind
Some 18,000 people from 134 countries took the survey – they were self-selecting, not randomly chosen
The biggest survey of rest before this was a fraction of the size, based on data from little more than 1,000 people.

Boeiende hoofdstukken uit de Rest-Test:

– songs of rest: an intervention in the complex genre of the lullaby
– could insomnia be relieved with a you tube video? The relaxation and calm of asmr
– altered states, resting state and default mode as psychopathology
– the rest test: preliminary findings
– from ther. relaxation to mindfulness in the 20e eeuw.

Back To Top