skip to Main Content
tessa@gottschalmeditaties.nl | Nieuwsbrief ontvangen? Klik hier om je in te schrijven.

Nieuwsbrief: Alter Major & de link met informatiestress, keuzestress en onnatuurlijk gedrag

Informatiestress – Overprikkeling – Onnatuurlijk gedrag

Overprikkeling is een dikwijls gehoorde klacht van deze tijd. Alles gaat zó snel. Een van de nieuwste woorden is ‘informatie-stress’. Stress, doordat er zoveel info en keuzes op je afstormen. Via tv, mail, krant, radio, tablet, telefoon, noem maar op! Sommigen vervallen erdoor tot vreemd en onnatuurlijk gedrag, wat de (geestelijke) gezondheid niet goed doet.

Om deze snelheid en overdaad aan keuzes aan te kunnen zonder uitgeput te raken werken twee specifieke verbindingen binnen het fijnzinnige netwerk van de chakra’s als bescherming. Je gezondheid gaat er werkelijk op vooruit als je die actief gebruikt. Verderop lees je enkele dagelijkse en vooral praktische voorbeelden.

Om staande te blijven tijdens al die informatiestress heb je een goede verbinding nodig tussen je wortelchakra (het eerste chakra) en je Alter Major chakra. Extra bescherming geeft het als je je keelchakra (je vijfde chakra) met de Alter Major verbindt.

Alter Major chakra

De Alter Major is een klein chakra, achterin de nek, vlakbij het nekkuiltje. Het is verbonden met een vroeg ontstaan deel van de hersenen, het primitieve brein. Zijn ingang zit achterin de nek, in tegenstelling tot de andere chakra’s waar demediteren ingang aan de voorzijde van het lichaam zit. De uitgang van de Alter Major zit aan het puntje van je neus. In de voorgaande nieuwsbrief ‘Gezondheid & Alter Major Chakra’ las je al hoe goed dit chakra is voor je gezondheid. Hier lees je nog meer erover.

Broodbeleg

Die werking van dit chakra kan er heel simpel uitzien. Je staat voor de koelkast: ‘Oh ja, humus is lekker nu.’ denk je en je zet het bakje klaar voor je lunch. Je smeert je boterham en opent het humusbakje. Dan opeens is er een aarzeling. Iets weerhoudt je. ‘Hmm, is het nog wel goed?’ vraag je je af. Je ontdekt niets vreemds en toch, zodra je het weer op je boterham wilt smeren merk je opnieuw die subtiele aversie op. Je zet de humus terug en neemt iets anders. De volgende ochtend aan het ontbijt zegt je zoon spontaan: ‘Bah, wat smaakt die humus raar. Is ie nog wel goed?’

Supplementen

Een ander voorbeeld : om van je klachten af te komen gebruik je in overleg met je behandelaar diverse middelen. Je hebt je aangewend iedere dag bewust stil te staan bij jouw supplementenvoorraad. Soms pak je zelfs een potje en houdt het vast in je hand. Met het potje in je hand probeer je bewust te voelen of er een subtiel signaal van binnen komt dat zegt ‘Neem me maar’. Of: ‘Nee, niet vandaag.’ Je kunt het niet logisch verklaren, maar je merkt dat je steeds beter op deze informatie kunt varen en dat je het er prima op doet. Veel beter dan toen je elke dag braaf de voorgeschreven dosis gebruikte.

Het zijn dit soort voorbeelden waarbij je de informatie oppikt, die via je Alter Major chakra naar je toekomt. Het is moeilijk benoembaar waaraan je die ingevingen ontleent en toch is de werking heel duidelijk.

Niet gek worden van teveel keuze-mogelijkheden

Zou je met de ogen van een vluchteling uit een ver en arm land in een Nederlandse supermarkt staan, dan weet je niet waar je het zoeken moet. Zóveel soorten dat er zijn. Of dat nu om crackers gaat, vleeswaren, groenten. Laat staan al die schappen gevuld met meters stellingkasten aan zoet, snacks en frisdranken.OVER3DFinal Het is een bombardement van producten.

Vermoeidheid

De technologische vooruitgang creëert een scala van keuzes. En dat geldt niet alleen voor voedingsproducten, dit bombardement van informatie vind je overal. Hoe fijn dat ook is, het heeft zijn keerzijde. Een daarvan is, dat sommigen zich overvoerd voelen. Er zijn soms teveel keuzes, waardoor ze ‘zomaar wat kiezen’. Het lukt niet meer om weloverwogen te beslissen. Tja, en dát kan vervelende gevolgen hebben, zoals teleurstelling, vermoeidheid, afstomping, etc.

Maar wat dan?

Hoe ‘overleef’ je al die keuzemogelijkheden, al die informatie die op je af dendert? Jezelf afsluiten voor de buitenwereld is geen reële optie. Je moet mee met de stroom en belangrijker nog, binnen die stroom moet je vast kunnen houden aan jóuw stroom.
Met een speciale meditatie wordt dit makkelijker. Voor deze situatie is dat het verbinden van je keel chakra met het Alter Major chakra (track 4).

Het keelchakra heeft als belangrijke taak je te helpen, dat je tot uitdrukking brengt wie jij bent, waarvoor je staat, welke waarden je uitdraagt en wat jij in de wereld wilt neerzetten. Je kunt het zien als de richting die je wilt lopen in jouw leven. Of als als jouw ‘zieleklank’. Je keelchakra helpt je die boodschap gestalte te geven. Daarmee kun je je leven zo inrichten, dat je voldoening creëert. De oorchakra’s vormen samen met je keel het keelchakra. Deze helpen je te ‘horen’ wat jouw ‘zieleklank’ is. Vandaar dat geluidsoverlast, continue geluidsprikkels (steeds de radio of tv aanhebben, harde stemmen, etc) het je moeilijker maken, die subtiele informatie op te vangen.

Makkelijk kiezen

Met track 4 van de cd Overprikkeling & Alter Major verbind je het keelchakra met de úitgang van het Alter Major chakra. Daarmee filter je veel sterker dan via de ‘ingang-methode’ jóuw informatie-stroom. Een van de prettige gevolgen daarvan: je kunt makkelijker kiezen! Ook al wordt je ‘gebombardeerd’ met info, jij kunt zonder teveel moeite bepalen waarop je ingaat en waarop niet.

Tegennatuurlijk

Krijg jij direct een seintje als je iets hoort of ziet wat tegennatuurlijk is? Het Alter Major chakra zorgt dat je voeling daarmee houdt. Een ‘gewoon gevoel’ wat je helpt contact te houden met de natuur in jezelf. Door alle technologische mogelijkheden vergeten we soms simpelweg wat dat is. Er is een belangrijke relatie tussen beseffen wat natuurlijk is of anders gezegd de relatie tussen je Alter Major en je bijnieren. Die kleine bijnieren, van amper één cm doorsnede, zijn superbelangrijk om gezond te blijven.

Bijnieren

Heb je je te weinig voeling met wat natuurlijk is? Wat natuurlijke ritmes en processen zijn? Als reactie daarop ontstaat angst en/of druk op het adrenaline-systeem en als je pech hebt beland je – via uitputting – in een depressie. Een deel van onze samenleving kun je tegenwoordig bijna adrenaline-verslaafd noemen. Het Alter Major chakra helpt je om een betere band te ontwikkelen met wat natuurlijk is. Vooral geeft het informatie die via allerlei natuurlijke bronnen naar je toe komt. Dat komt omdat dit chakra afgestemd is op het totaal dat er in de wereld gebeurt. Het houdt continue voeling wat natuurlijk is en wat zich in de natuur afspeelt.

Mediteren met het Alter Major chakra helpt je bewuster te worden waarom je zo’n adrenaline-kick opzoekt of telkens jezelf opjut en dus je bijnierenyinyang uitput. Het ondersteunt je om een adrenaline-verslaving te weerstaan en niet op het scherpst van de snede te leven, maar wél om maximaal te genieten. In termen van yin / yang, waarover je leest in de vorige Nieuwsbrief leidt teveel yang (alsmaar doen, bezig zijn, doorgaan waar een ander stopt, etc) tot een ‘afgedwongen’ yin. Yin is een gezonde rust, voldoende luier- en lummeltijd.

In een afgedwongen yin kan het leiden tot de onprettige versie daarvan en dat is bijvoorbeeld depressie. Een staat waar je nergens meer zin in hebt, niets geeft nog voldoening. Een uiterst nare situatie met als remedie ‘verplicht’ rust, uiterst zorgvuldig je voeding samenstellen én onderzoeken waar en hoe je jezelf tot een ándere levenshouding kunt brengen. Vooral het toepassen van yang (yang staat Ik voel (n)iets voor verandering van Tessa Gottschalvoor activiteit) verdient aanpassing. Zelfonderzoek kan goed helpen, onderzoek vooral hoe je reageert op actie-oproepende situaties.

Oefening: ‘Ben ik energie-verspillend bezig?’

Aan de hand van het boek Ik voel n/iets voor verandering kun je met de volgende gratis download het Trainingsmateriaal ‘Persoonlijke Ontwikkelingstatus’ gebruiken om te zien of je energie-slurpend bezig bent: Persoonlijke ontwikkelingsstatus

Oogbal likken & Dancefeesten & Toestanden

Juni 2013 verscheen in de media berichten over de nieuwste rage van Japanse jongeren om elkaars oogbal te likken. Jij en ik kunnen het ons misschien niet voorstellen, maar ze deden het echt. Google maar eens voor enge filmpjes. Dit is zo’n sprekend voorbeeld waarbij iemand totaal de weg kwijt is wat natuurlijk is. Bij het Alter Major chakra zeggen ze weleens, dat het je helpt een besef te krijgen wat ‘heilig’ is. Nu is dat niks religieus of kerkelijks. Ik kan je een ding vertellen: je oogbal is heilig. Daar laat je niemand aan likken.

Het gevolg van dit gemis aan ‘wat is natuurlijk’ of ‘wat is heilig’ zorgt dat veel jongeren daar rondlopen met ernstige oogontstekingen. Een nodeloos gebruik van je bijnieren, want bij ontstekingen moeten die extra cortison aanmaken. Dance-)Feesten tot in de vroege ochtend, coma-zuipen, maar ook toestand na toestand meemaken zijn signalen dat je ‘natuurlijke gevoel’ te laag is. Uitputting zál volgen! Dus wees gewaarschuwd.

De uitputting voorbij

Het boek ‘De uitputting voorbij’ is weer een boek waarbij Marijke de Waal Malefijt en ik onze krachten gebundeld hebben. Uitputting is zo’n situatieuitputtingvoorbij waarbij je constant je bijnieren hebt aangesproken, opgejaagd, en ze uiteindelijk hebt uitgeput. Moe zijn mag gerust, stevig moe zijn ook, maar zorg dat je niet uitgeput raakt. Dat kost maanden om weer bovenop te komen.

Veel succes en heb je weer vragen, bijzondere ervaringen: schroom niet en mail me.

Referenties:

* H. 8 uit ‘Ik voel n/iets voor verandering. Welke afweermechanismen sturen aan op uitputting en welke niet.

* Pdf Ziekte voorkomen door beter opletten of de uitgebreide hoofdstukken hierover vanaf H 26, blz 441 in Ik voel n/iets voor verandering.

* Meer over Alter Major chakra in Working with your chakra’s en in Chakra’s, een nieuwe uitdaging om je leven te helen van Ruth White

Back To Top