Mindfulness
Meditatie is niét zoals veel mensen denken een vorm van (verstandelijke gerichte) concentratie. Het is een wonderlijke mix van inspanning én ontspanning tegelijkertijd. Goede meditaties zijn een speciale combinatie van alert blijven, de aandacht gericht houden én tegelijkertijd heel diep ontspannen.
Mediteren = leren je aandacht erbij te houden, tijdens mediteren én in je gewone dagelijkse leven
Al eeuwenlang is meditatie een van de meest effectieve methoden om de gezondheid aan te sturen. Het is een vorm van aandachtstraining, maar je kunt er veel meer mee doen dan alleen aandachtstraining. Voor de oosterling is meditatie de normaalste gang van zaken. Westerlingen associëren het inmiddels dankzij de grote hoeveelheid onderzoeken niet langer met geiten-wollen-sokken-gedoe. Op de pagina Wetenschap lees je divers wetenschappelijk onderzoek. Zeker nu de gezondheidszorg duurder wordt, ontstaat een grote belangstelling voor meditatie. Voor een maandelijks actueel overzicht met nieuw verschenen mindfulnessonderzoek verwijzen we naar de website van Mindfulness Research Monthly.
Mediteren is niet gebonden aan een bepaalde religie en kan worden ingezet op een makkelijk toepasbare, praktische manier. ‘Mindfulness’ een term die veel te pas en te pas gebruikt wordt, betekent meestal alleen leren ‘je aandacht ergens bij te houden. Meditatie kan meer dan alleen mindfulness inhouden, maar wat is mediteren precies? Goede meditaties zijn een speciale combinatie van alert blijven, de aandacht gericht houden én tegelijkertijd heel diep ontspannen. Het is deze speciale combinatie die zoveel gezonde effecten geeft. Het is makkelijk om thuis te doen en daarvoor zijn speciaal mijn cd’s samengesteld.
Is alles mindfulness?
Tegenwoordig lijkt alles wel ‘mindfulness’, maar is dat terecht? Het lijkt daarmee alsof meditatie hetzelfde is als mindfulness. Terwijl dit slechts één onderdeel is in het totaal van mediteren. Het moet gezegd worden; het is wel een belangrijk onderdeel. Mindfulness houdt vooral in ‘hoe houdt je je aandacht erbij’. En als je eenmaal je aandacht er goed bijhoudt, stijgt daardoor het waarnemingsvermogen. En dát is een heel belangrijk onderdeel. Niet alleen voor tijdens het mediteren, maar tijdens je hele leven. Vooral je zelfontwikkeling profiteert daarvan, zowel in je privé sfeer als op je werk. Een ontspannen en helder waarnemingsvermogen is gunstig bij alles wat je doet en meemaakt.
Waarom zou je mediteren?
Er zijn enorm veel meditatietechnieken. Sommige daarvan helpen psychologische vermogens te ontwikkelen die goed zijn voor je ontwikkeling en helpen jezelf beter staande te houden in het leven. De Gottschal Meditaties richten zich vooral hierop. |Ze zijn doelgericht gemaakt om psychologische veranderingen op gang te brengen. Zo kun je met deze meditaties gewoon thuis op de bank je zelfontwikkeling ondersteunen en uitbreiden.
De keuze van de cd hangt af van wat het beste uitkomt. Enkele voorbeelden zijn meditaties voor een beter concentratievermogen, een sterke spijsvertering, of om te leren snel tot rust te komen, het ‘hoofd stil’ krijgen, terugkerende of dwangmatige gedachten te veranderen, te leren nare energie van anderen te verwijderen, te leren sneller emotioneel weer in balans te komen etc.
Mindfulness: leer jouw beste manier om je aandacht erbij te houden.
Mindfulness is voor iedereen weggelegd. De ‘truc’ ligt erin waarop je moet letten. Dat is namelijk per persoon verschillend. Het beste ontwikkel je mindfulness door je zintuigen erbij te betrekken. Het komt erop neer dat je ontdekt of je tijdens de meditaties je concentratie het makkelijkst erbij houdt door op beelden te letten, geluiden, beweging of een menging van deze drie.
Met mijn Mindfulness cd leer je dit snel en gemakkelijk aan. Hierdoor kun je daarna willekeurig andere meditatie met een kleine wijziging voor jezelf aanpassen. Dat is prettig, want er bestaan namelijk veel meditatietechnieken. Variërend van gedachtenbeheersing tot actieve lichaamsgerichte meditaties. Deze cd is ook in het Engels verkrijgbaar: Mindfulness, Strengthen Your Focus Ability.
Bij iedere techniek maak je als beginner met hetzelfde verschijnsel kennis. Je geest raakt heel snel afgeleid. Het is soms frustrerend hoe weinig zeggenschap we daarover lijken te hebben. Gelukkig is dit slechts een kwestie van trainen. Met de Mindfulness cd leer je gemakkelijk thuis op de bank in slechts 10 minuten per dag de goede basis aan.
Slechts 10 minuten per dag
Veel beginners vinden mediteren moeilijk, omdat ze zo snel afdwalen met hun gedachten. Daarom is het goed om met korte oefeningen te starten. Op de cd staan vier oefeningen van elk 10 minuten lang. In de eerste drie oefeningen leer je binnen 3 x 10 minuten welk zintuig bij jou de grootste mindfulness oplevert.
In de vierde en laatste oefening combineer je je zintuigen. Bovendien leer je daar de eerste stap om zelf je amygdala te beïnvloeden. Dat belangrijke centrum in de hersenen dat zoveel invloed heeft op emoties (angsten, somberheid, ontevredenheid, onzekerheid etc) en immuniteitsverhoging.
In de eerste vijf minuten van iedere oefening wordt er geregeld gesproken. Dit helpt de aandacht erbij te houden. De volgende vijf minuten volgen steeds langere tussenpozen. Daarna is er 5 minuten complete stilte. Deze laatste vijf minuten kun je gebruiken om het op eigen kracht te doen. Je kunt dan direct toetsen hoe je focuskracht gegroeid is.
Aan de slag
- Doe 40 dagen lang elke dag één oefening.
- Houd minimaal vol totdat de tien minuten gehaald heeft. Deze 10 minuten grens staat op de cd.
- Voordat je de cd afspeelt: zorg dat je rustig zit in een ontspannen houding, liefst met een zo natuurlijk mogelijk rechte rug. Houd je benen recht onder je en je handen in je schoot of laat ze rusten op je dijbenen.
- Iedereen heeft hinder van opkomende gedachten, gevoelens etc. Merk ze bij jezelf op, bekritiseer jezelf niet hiervoor en keer terug tot waar je gebleven was.
- Krijg je tijdens de meditatie last van jeuk of moet je niezen, krab dan even of snuit je neus. Dat is de snelste manier om met je aandacht weer terug te keren bij de oefening.
- Soms gebeurt het dat tijdens de meditatie pijngevoelens opkomen. Vaak ontstaat dit omdat er al voordat je begon een verhoogde spierspanning was, maar doordat je er niet op letten kon je de pijn wegdrukken. Meditatie maakt je bewuster van de behoeften die je lichaam stelt. Sta bij zo’n pijn dan bewust stil. Wat voel je precies aan ongemak? Richt je ademhaling op die pijnplek en stel je voor dat je met iedere inademing ontspanning naar die plek ademt. Met elke uitademing stel jej e voor dat je stukjes van de pijn meeneemt. Al snel zul je merken dat de pijn minder wordt of verdwijnt.
- Zorg dat je niet gestoord wordt. Trek je terug op een stille plek in het huis en vertel huisgenoten dat je even niet gestoord wilt worden.
- Ben je een dag te onrustig? Zet dan de cd op en luister er alleen naar. Dus zonder dat je actief in meditatie gaat. Je zult merken dat je toch rustiger zult worden. Ook al geeft het natuurlijk niet het volledige effect. Je stimuleert daarmee ook dat je geest gewend raakt aan de stabiele geesteskracht en rust die meditatie oplevert.