Ga naar hoofdinhoud
tessa@gottschalmeditaties.nl | Nieuwsbrief ontvangen? Klik hier om je in te schrijven.

Nieuwsbrief: Gevoelig, en voor wat?

gevoelig

Gevoelig zijn is prima. Te gevoelig een stuk minder, vooral als dit ten koste van je spijsvertering gaat. Hoe gevoeligheid om kan slaan tot verteringsproblemen lees je hier.

Gevoelig

De TCM, Traditionele Chinese Elementenleer, belicht de energetische invloed van je emoties op je lichaam helder. Andere therapiestromingen zien deze invloeden ook, maar de TCM spreekt klare taal. In het boek ‘Energieherstelplan’ van Tanja Visser en Marijke de Waal Malefijt en de gelijknamige website www.energieherstelplan.nl maak je kennis met drie belangrijke onderdelen. Uniek aan de TCM is dat ze lichaam en geest bijeenhouden, in tegenstelling tot Westerse geneeswijzen die de neiging hebben deze van elkaar te scheiden.

In bovengenoemd boek lees je over de lever-, verterings- en reserve-energie. De lever-energie gaat over je lever. De verteringsenergie over al je spijsverteringsorganen, zoals je maag, alvleesklier, gal en darmen. De reserve-energie kent geen zuiver orgaan zoals lever of maag, de bijnieren komen er redelijk dichtbij; maar hieronder valt ook of je uit een sterk geslacht komt. Je kunt het ook anders zeggen: hoe sterk is je ‘accu’. Heb je een sterke of een kleintje meegekregen? (Zie respectievelijk blz 25, 29 en 39 van dit boek.)

Lever is lachen

Opgewektheid, lekker kunnen lachen, een gezond gevoel voor humor (zie ook met ‘Lachen en in je kracht staan over ongezonde humor) werken versterkend op je leverenergie. Frustratie, doorrottende boosheid, kwaaiig, woedend of ziedend zijn, door zaniken, gemelijk zijn, venijnig sarcasme zijn allemaal voorbeelden dat je het jouw lever moeilijk maakt.

Van alle soorten boosheid en ontevredenheid heeft je lever het meeste last van frustratie. Anders gezegd: doe alles om te zorgen dat ergernissen niet uitgroeien of blijven hangen in frustratie.

Niet iedereen is zich ervan bewust dat hij innerlijk gefrustreerd of boos is, maar je lever weet het helaas wel! Die kan daardoor minder goed zijn lichamelijke werk doen. En omdat die lever ongelooflijk veel taken heeft – ruim zo’n 1400 – zit je hem, en dus jezelf, knap dwars. (Zeer belangrijke ontgiftingstaken lees je bijvoorbeeld op blz. 248 t/m 254 van het eerdergenoemde boek.)

Wat is het risico?

Je snapt hem vast … wanneer je die lastige lever-emoties niet goed aanpakt is dat voor je lever een uitnodiging om diverse stoffen niet meer te kunnen verdragen. Dat kunnen stoffen uit voeding zijn maar ook andere stoffen, bijv. parfum, luchtverfrissers, verflucht.

Verteren is leren

Voor je lichaam is verteren ‘simpeltjes’ het ene stofje in het andere omzetten. Het goede behouden en wat niet langer nodig is eruit werken. Was emotioneel verteren maar zo makkelijk!

Je collega is onhebbelijk terwijl je zo je best deed. De ander maakt een stomme fout waarvan jij de dupe bent en weigert een simpel ‘Het spijt me.’ Voor de zoveelste keer doet je (schoon)moeder alsof haar neus bloedt en geeft jouw kinderen het verkeerde snoepgoed. Ook na honderd keer vragen ligt de was naast in plaats van in de wasmand. Of je wordt beschuldigd van iets dat je niet gedaan hebt.

Kortom: lastig te verteren ervaringen.

Je verteringsenergie heeft hier last van. Nog zwaarder maak je het deze zodra jij je over allerlei zaken zorgen maakt. Dan bedoel ik niet alleen terechte zorgen, zoals die er zijn als jij of iemand uit je gezin of directe omgeving ernstig ziek is, maar ook die verzameling beren op je weg. Al dat malen en herkauwen over ‘Zal ik dit of dat? Was het wel goed wat ik deed, had ik niet beter … Moet ik er wel of niet wat van zeggen? etc.’

Wat is het risico?

Tja, je voelt hem al aankomen wat het risico is als je emotionele vertering hapert: namelijk het verzwakken van je lichamelijke vertering. Al snel is het dan: “Ik kan niet meer tegen …, ben overgevoelig voor …, allergisch voor … of intolerant voor …”

Goede manieren voor je bijnieren

De reserve-energie, je zogeheten accu, geeft je op allerlei onverwachtse momenten een dot extra energie. Daardoor kun je nog net even: ‘Doorgaan ondanks dat je moe bent. Pijn opvangen. Onverwachtse of langdurige kou opvangen. Slaaptekort opvangen. etc’ (Zie de vragenlijst op blz 209 t/m 216 uit het boek ‘De uitputting voorbij’ of je jouw bijnieren tekort doet.)

gevoeligDie stootjes energie houden een keertje op natuurlijk, want je reserve-energie wil dat jij hem ook geeft! Dus: wees beleefd en geef ook terug.

Wat geef je terug?

Lichamelijk geef je ‘voeding’ terug door rust, ontspanning, lekker lummelen, lanterfanteren, rustig bewegen, op tijd slapen, warm blijven etc. Op emotioneel niveau geef je terug door álle emoties van jezelf te accepteren en op een constructieve manier toe te laten.

Emotioneel put je de reserve-energie uit door angsten. Het gaat niet alleen om angst, maar ook om verontrust raken, gespannen opzien tegen dit of dat, gestresst zijn, etc.

Net als bij je lever geldt, dat jij misschien niet merkt dat je angstig bent maar je bijnieren houd je niet voor de gek! In mijn boek ‘Wil ik wat ik voel’ vind je bij hoofdstuk 4 uitgebreide informatie of en aan hoeveel signalen je kunt aflezen dat angst/verontrust raken een rol bij je speelt. Lees ook meer over het grote verschil tussen angst en verontrustheid.

Wat is het risico?

Het antwoord is voorspelbaar: heb jij jouw angstenergie niet in de gaten? Dan knabbel je aan jouw dagelijkse hoeveelheid energie. Je wordt meer moe, slapeloosheid groeit, je weerstand neemt af en: dáárdoor neemt ook je verteringsenergie en je leverenergie af!

Daarmee ontwikkel je allerlei klachten vooral chronische klachten.

Reden genoeg om zorgvuldig op dit hierboven besproken drietal te letten, vind je ook niet? Volgende keer ga ik dieper in wat zo bijzonder is aan de cd Emotionele Souplesse dat deze je bij dit energie-drietal kan helpen.

Hartelijke groet,

Tessa Gottschal

Back To Top