Ga naar hoofdinhoud
tessa@gottschalmeditaties.nl | Nieuwsbrief ontvangen? Klik hier om je in te schrijven.

Lente, Lever & Hara

De komst van het voorjaar herken je aan voorjaarsbloeiers. Hazelaars, sneeuwklokjes, krokussen, de zon die krachtiger wordt. En, … het voorjaar komt zodra de niesbuien, rode ogen en volle neuzen losbarsten.
Lichamelijk en psychisch reageren we op de voortstuwende kracht die de lente brengt. Het is eenvoudigweg de inwerking van Moeder Natuur.

Lichamelijke ondersteuning

Voor sommigen is die stuwende kracht van het voorjaar lastig. Ze hebben van zichzelf al veel voortstuwende energie. Meditatie kan helpen de nare verschijnselen van teveel voortstuwing in goede banen te leiden. Bovendien, een belangrijk orgaan, dat voortstuwende kracht moet opvangen en begeleiden is de lever. Niet voor niets zijn er zoveel ‘voorjaarskuren’ ; dat is om die lever te helpen deze taak goed te verrichten. Want na de winter wil het lichaam zich graag ontdoen van de afvalstoffen die zich in de winter hebben opgebouwd. De cd Hara Chakra kan dan helpen. Dus onder andere bij hooikoorts klachten is deze cd een goede keuze.

Psychologische ondersteuning

Wat is er zo bijzonder aan de energie van dit chakra? De energie van het Hara chakra is transformerend van karakter. Zeker in de huidige tijd met zo veel vervuilingssoorten is het een echte aanwinst. Een goed ontwikkeld Hara chakra geeft je een filter tegen allerlei vervuiling. Denk aan geluidsvervuiling, lichtvervuiling, toxische vervuiling, maar dit chakra biedt je een wapen tegen meer vervuilingssoorten. Namelijk ook tegen symbolische vervuiling, zoals vervuiling door misbruik van macht. Elke soort vervuiling waarvan je persoonlijk de indruk hebt dat het je aantast en blokkeert.

Transformerende energie

CD Tessa Gottschal Hara Chakra, genezing en vitaliteit

Het Hara chakra ligt tussen je tweede en derde chakra in. Let wel; niet zo fysiek als deze twee chakra’s, maar veel meer als een vortex in je energetische veld. Om zijn functie goed te kunnen manifesteren is het nodig een frame te bouwen. Een frame tussen je tweede, derde-, lever- en miltchakra.
Het Hara chakra -in zijn ontwikkelde vorm- geeft je een filter tegen allerlei soorten van vervuiling. Maar het kan meer. Bij die mensen die zich toegelegd hebben op healing (energetische beïnvloeding van je aura- en chakra’s) is dit chakra vaak al actiever. Zij het dat men soms daar onbewust van is. Als de vortex van dit Hara chakra soepel draait en gloeit, kun je het gebruiken om geneeskrachtige energie op te wekken. Voor jezelf en anderen. Het is een chakra dat ook helpt bij het ontwikkeling van meer veerkracht. Vooral fysieke veerkracht. Zoals je nodig kunt hebben na intensief sporten, of na een ziekteperiode.

Bescherming en het archetype Macht: ‘Empowerment’

De hoofdkleur van dit chakra is abrikoos, een mooie warme kleur. Maar, het kent ook koelere kleuren en wel die van zilver en platina. Een van de archetypes die met dit chakra verbonden is het archetype van Macht. Zoals ieder vermogen een negatieve en een positieve kant heeft, geldt dit ook bij archetypische energie. Dus de negatieve zijde van macht, is z’n schaduwzijde: machtshonger, -wellust en -misbruik.

Het is een van de redenen dat sommigen terugschrikken voor hun eigen vermogen om macht te gebruiken. Om zich ‘bij machte te voelen tot’. En het is goed om beducht te zijn voor die schaduwzijde. Machtswellust kan krachtig zijn en je zaken laten doen of zeggen, die je achteraf bitter kunt berouwen. Het is een energie, die je uiteindelijk alleen doet staan, het polariseert en zet situaties op scherp. Het maakt vijanden, geen vrienden. Het geniep zit vooral erin, dat het schijnbaar sterk en glansrijk lijkt. Maar machtsmisbruik, machtswellust is een regime van angst en onbetrouwbaarheid. Het levert nooit loyaliteit of saamhorigheid op.

Het Hara chakra activeren is een veilige manier om contact met macht maken. Het helpt je inzicht in macht te krijgen. Je meer thuis te voelen met deze energie en een positieve verhouding ermee te ontwikkelen. Daardoor wordt het makkelijker om je zelf te bekrachtigen. Of zoals in het Engels heet: to empower yourself. En als je dat lukt wordt het een ‘appeltje-eitje’ om anderen te bekrachtigen.

Door niet terug te schrikken voor macht creëer je bovendien een belangrijke tegenhanger van z’n schaduwzijde. Iedere keer dat je met dit chakra werkt, jezelf bekrachtigt en anderen bekrachtigt verklein je de schaduwzijde van de energie van machtshonger, -misbruik en -wellust. Wie weet ben je misschien woedend op machtsmisbruik? Met dit chakra kun jij neerzetten dat je het niet meer ‘pikt’ en dat je het ánders wilt. De sterkste manier om dat te doen, is openlijk in ware macht te gaan staan. Zorgvuldig erop te letten hoe je deze neerzet. En vooral erop te letten dat je niet zelf in machtsmisbruik terecht komt.

Tegenoverdracht en Machtsmisbruik

Machtsmisbruik is bij uitstek een energie die snel oproept tot tegenoverdracht. Er zijn twee vormen van:

  1. Die tegenoverdracht waarbij je de overdracht van iemand anders niet kunt weerstaan. Bijvoorbeeld de ander schreeuwt uit frustratie naar je. En voor je het weet pak je ongewild diens frustratie op en schreeuw je terug. Stel Henk stoeit met zijn computer. Een herkenbaar probleem. Je wilt een bewerking uitvoeren en om een of andere reden lukt het continue niet. Op een gegeven moment kookt Henk z’n bloed en schreeuwt hij door de ruimte: “Wat een k-computer!” En hij vloekt nog een poos door. Zou je zijn energie ongewild oppakken, dan reageer je heftig terug. Misschien doordat je terug schreeuwt. “Godsa……, kan het effe minder eike….!”
  2. De andere vorm van tegenoverdracht is die, waarbij je iets vanuit jouw verleden onbewust herbeleeft en op die ander reageert zoals jij ooit in het verleden meemaakte. Je trekt als het ware die ander in jouw oude gevoels- en gedachtewereld. Stel je hoort Henk stoeien met z’n computer en je merkt, dat zijn spanning oploopt. In jouw gezin van vroeger, was het oplopen van spanning altijd een voorbode van stevige narigheid. Zo veel narigheid, dat je toen aanleerde om te proberen dat oplopen van spanning te sussen. Alles  om maar te voorkomen dat de situatie uit de hand zou lopen. In zo’n voorbeeld kan het zijn, dat je iets gaat doen of zeggen om Henk te helpen. Je haalt bijvoorbeeld koffie voor hem. Met die in je hand loop je naar hem toe en vraagt “Wil je deze? Kun je denk goed gebruiken nu. En kan ik je misschien helpen?”

Wil je meer lezen over Overdracht en Tegen-overdracht? In ‘Ik ben van gisteren’ en ‘Ik voel (n)iets voor verandering lees je in hoofdstuk 10 t/m 15 hierover. Compleet met allerlei herkenbare en energetische voorbeelden. Het is een van de meest krachtige energieën die je kunnen vermoeien. Door geregeld het Hara Chakra te gebruiken creëer je een sterk centrum in jezelf om beter hiermee om te leren gaan.

Veel meditatieplezier weer!

Back To Top