Ga naar hoofdinhoud
tessa@gottschalmeditaties.nl | Nieuwsbrief ontvangen? Klik hier om je in te schrijven.

Lachen en in je kracht staan

Humor kan op veel manieren helpen bij je kracht te blijven. Niet alle humor doet dat. Sarcasme, cynisme en humor ten koste van anderen is humor die aantoont dat je juist niét in je kracht staat. Sterker nog; dit soort humor laat zien dat je juist de ander naar beneden ‘trapt’. Het kan een teken zijn dat je denkt in een ouderwets beeld van winnaars en verliezers.

Hoe helpt humor je om in je kracht te blijven? Gebruik je sarcasme, cynisme en humor ten koste van anderen dan gebruik je humor vanuit het niveau van het derde chakra. Om preciezer te zijn: je creëert er een machtsstrijd mee.
“Ik vermaak me ten koste van jou.”

Machtsstrijd opzoeken

Een van de negatieve kanten van het derde chakra is het opzoeken van een machtsstrijd. Een spel maken van je wilskracht meten met die van de ander. Zo’n soort van “Ik ben sterker dan jij, sliep-uit, sliep-uit! Of ik ben slimmer, sneller, intelligenter, gewiekster, etc.”
Dat is precies het tegengestelde van in je kracht staan. Als je in je kracht staat wil je als logisch gevolg daarvan dat die ander ook in zijn kracht komt of staat. Anders gezegd, je zoekt naar wegen om de onderlinge verhouding naar een hoger plan te trekken. Je wilt een ‘enabler’ worden. Zo’n prachtig engels woord wat een ramp is om te vertalen. (Iemand die het lukt om de ander in staat te stellen tot puntje, puntje, puntje.)

Humor uit het hart

Gebruik je humor nu op de juiste manier dan creëer je een atmosfeer waarin alles lichter wordt; makkelijker, plezieriger. Dan helpt humor niet alleen om een fijnere sfeer te creëren of te houden, maar kun je het ook gebruiken om jezelf niet zo serieus te nemen. Om een gezonde afstand te behouden en je niet te verliezen in de gekte van de dag. Dat de wereld niet vergaat door iets wat misgaat.

Dat is heel wat anders dan iets weg lachen. Humor die je in kracht doet staan is niet bedoeld om gebeurtenissen te ontkennen. Dat is wederom zwakte. Humor waarbij je mild om jezelf kunt lachen is wel een vorm die je in je kracht laat staan. De Engelsen staan bekend om hun droge humor. Natuurlijk kunnen Engelsen die humor als ontkenning gebruiken, maar toch is het goed om eens bewust naar die droge, Engelse humor te kijken.

Het is op een leuke manier een beetje de draak met jezelf steken. Of met situaties. Het wordt dan meteen niet zo ongelooflijk zwaar of ernstig. Juist dat zware en ernstige kan snel zorgen dat de verleiding om in een machtsstrijd getrokken te worden toeneemt.

Kortom: voeg een beetje Engels bloed aan je aderen toe om in je kracht te komen.

Ben je een ijverige leeswurm? Sla bladzijde 129 van ‘Ik voel (n)iets voor verandering’ er eens op na. Wil je meer weten over machtsstrijd en hoe dit tot ongezonde proporties kan uitwerken? Neem dan hoofdstuk 19 van ‘De uitputting voorbij’, want tjongejonge wat put een machtsstrijd je uiteindelijk uit.
Dat kent geen winnaars, alleen verliezers.
Mediteer je liever dan dat je leest? De Cd Emotionele Souplesse versterkt onder andere de kracht van je derde chakra op een uitgebalanceerde manier.

Back To Top