skip to Main Content
tessa@gottschalmeditaties.nl | Nieuwsbrief ontvangen? Klik hier om je in te schrijven.

Nieuwsbrief: Leverversterking en je Hara chakra

Met de feestdagen voor de deur, is extra aandacht voor de lever geen overbodige luxe. De lever is het wonderlijkste laboratorium van de wereld en is met zijn gewicht van ca. 1500 gram je grootste orgaan. Elke dag opnieuw probeert de lever de schade te beperken als er sprake is van ondoelmatig eten (verkeerde kwaliteit en/of verkeerde hoeveelheden), ongezonde drankkeuzen (teveel koffie, frisdrank, alcohol), onjuiste suppletie of medicijnen.

Is je lever uit balans dan kan dit zich uiten in een breed scala aan klachten. Wist je dat de lever bij chronische klachten altijd betrokken is? Geen wonder dat de Traditionele Chinese Geneeskunde en de Ayurveda zo veel aandacht besteedt aan de conditie ervan.

leverversterkingJe lever energetisch versterken kun je doen door de meditatie te doen van de Hara cd. Het Hara Chakra is een bijzonder chakra en neemt een heel andere plaats in dan de meer bekende zeven grote chakra’s. Ook de wijze waarop dit chakra actiever gemaakt wordt is anders dan bij de andere.
De energiekanalen van de zeven chakra’s dringen door tot in het fysieke lichaam. Het Hara Chakra doet dat niet. Dit chakra ligt verder weg van het lichaam, maar blijft in het persoonlijke aura liggen. Toch valt de inwerking van dit chakra heel duidelijk in het lichaam te merken.

Dankzij het activeren van je Hara Chakra kun jouw lichaamsreserves sneller aanvullen en de lever een boost geven. Of deze nu door ziekte, doorstane stress of alle kerstkransen en oliebollen zijn aangesproken. Het gevolg van deze meditatie is dat je zelfgenezende vermogen toeneemt. Je veerkracht – lichamelijk en emotioneel – wordt sterker. Een actief Hara Chakra geeft meer uithoudingsvermogen, vitaliteit en levenskracht.

Het Hara Chakra kan pas actief worden nadat vier andere chakra’s(tweede, derde, milt- en leverchakra) door een speciale techniek aan elkaar verbonden worden. Wanneer je leert goed met het Hara Chakra om te gaan en de lever dus energetisch oplaadt kun je deze meditatie gebruiken bij:

– stimulatie van je zelf genezende vermogen
– (chronische) vermoeidheid of burned-out
– leverklacht(en); lees meer daarover in het boek ’De uitputting voorbij’.

Drie gifstromen

De lever wordt belast met drie stromen gif; emotioneel gif, inwendig en uitwendig gif. Bij emotioneel gif gaat het om allerlei onverwerkte emoties en vooral (opgekropte) boosheid, agressie, machteloosheid en frustratie. Er zijn veel manieren om constructiever met emoties om te gaan. Gesprekstherapie samen met deze Hara-meditatie zijn hierbij een grote steun in de rug.

leverversterkingVia de darmen komen er inwendige gifstoffen je lichaam binnen die de lever moet ontgiften. De juiste voedingsadviezen voor de lever staan ook genoemd in ‘De uitputting voorbij’. Uitwendig gif is al het gif dat via de omgeving in het lichaam komt. Voorbeelden zijn sigarettenrook, zware metalen, bestrijdingsmiddelen en andere milieuverontreinigingen en allerlei ongewenste bestanddelen en toevoegingen in voedsel en verzorgingsproducten. Denk daarbij ook aan bijproducten die ontstaan bij het roosteren, roken, frituren en braden van eten.

Kortom laadt je lever regelmatig op tijdens de feestrijke Decembermaand, zodat je een goede start hebt van het Nieuwe Jaar!

In je kracht staan

En wil je nog meer lezen voor je gezondheid? Kijk dan naar de items ‘In je kracht staan’ bij het onderdeel Nieuws. Geregeld schrijf ik een artikel hoe je nog meer in je kracht kunt komen te staan door jezelf beter te leren kennen. Bijvoorbeeld In je kracht staan: Laatbloeiers & Hardnekkigheid

Hartelijke groet,

Tessa Gottschal

Back To Top