Ga naar hoofdinhoud
tessa@gottschalmeditaties.nl | Nieuwsbrief ontvangen? Klik hier om je in te schrijven.

Nieuwsbrief: Glutengevoelig, is dit het beroemde kip- of ei-verhaal?

De vorige nieuwsbrief over Glutengevoeligheid en mediteren riep interessante reacties op, vandaar dat je meer hierover leest. Technisch gezien zijn gluten een groep eiwitten die van nature voorkomen in koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals in tarwe, rogge, gerst, haver. Werp je een blik op mijn schema over welk voedsel op welk chakra werkt (blz. 504 uit ‘Ik voel (n)iets voor verandering’), dan lees je dat eiwitten verbonden zijn met het eerste chakra en koolhydraten met het derde chakra.

Je zou daarmee kunnen denken dat gluten dan onder het eerste chakra vallen. Niets is minder waar.

Hieronder zie je het volledige schema. Het laat zien welke voeding invloed heeft op welk chakra.

 

chakravoedsel

Als je dit nu ziet, dan kun je je afvragen: ‘Passen gluten, omdat ze voor het lichaam feitelijk eiwitten zijn, niet beter onder het eerste chakra?’ Het antwoord is: nee.

Energiewaarde van je eten

Wat je in dit schema leest is welke soort voeding een chakra van zijn energetische voeding voorziet. Chakra’s ‘leven’ op de energetische waarde van een product. Die energetische waarde helpt je een lagere of hogere keuze tot uiting te brengen van de vermogens die de chakra’s in zich bergen (uitgebreide voorbeelden hiervan staan aan het eind van elk chakrahoofdstuk, resp. hoofdstuk 17 t/m 24). Bijvoorbeeld bij het derde chakra vindt je als lagere uiting: liegen, geen nee kunnen zeggen, geen of moeilijk grenzen kunnen stellen etc. En als hogere uitingen bijvoorbeeld: gemotiveerd zijn, zelfvertrouwen, weten waar je grenzen liggen en deze op een positieve manier uiten, ordelijk zijn en denken, enz.).

Een krachtige spijsvertering

Het derde chakra is verantwoordelijk voor de kracht van je spijsvertering. Verzwakt die, dan gaat de deur open staan voor verteringsklachten. Dan kan variëren van lichte verschijnselen zoals boeren, oprispingen, opgeblazen gevoel in de buik tot ernstiger klachten zoals krampen met diarree, onverteerde voedselresten in je ontlasting en toenemende voedselallergieën/-intoleranties. Daaronder valt dan ook glutengevoeligheid.

Nu is verteringskracht een tweesnijdend zwaard: het werkt lichamelijk én emotioneel. Daarmee wordt verteringskracht het befaamde kip- of ei-verhaal. Wat is eerst: de lichamelijk zwakke vertering? Of ontwikkel je ,omdat je thuis geen voorbeeld kreeg hoe je gebeurtenissen goed emotioneel verteert, een lichamelijk zwakkere vertering?

Het ligt als een steen op mijn maag

Situaties die zwaar op de maag liggen of onverteerbaar zijn. Opmerkingen die je niet kunt verkroppen. Het zijn verwijzingen in taal waaruit blijkt hoe emotionele vertering kan leiden tot lichamelijke last. Door de ervaring in onze praktijk merken we dat mensen met meer ernstige verteringsproblemen heel vaak ook emotionele verteringsproblemen hebben.
Het makkelijkst kun je dit voor jezelf nagaan als je een aantal vragen met ja kan beantwoorden:

– Richt jij je meer op de lieve vrede dan uitspreken wat je écht ervan vindt?
– Laat je onvrede oplopen totdat je ‘ploft’?
– Ontwijk je ‘moeilijke’, ‘onaangename’ gesprekken?
– Doe je er veel aan om maar niet ‘naar’ of ‘onaardig’ te zijn?
– Sta je erom bekend dat je om de hete brei heen draait?
– Denk je in termen van ‘alles of niets’?
– Loop je uren te malen als anderen onaardig tegen je waren?
– Ben je eerder bot, dan dat je gewoon vriendelijk zegt hoe je iets wilt?

Gluten & Emotionele souplesse

Wil je via mijn meditaties je glutengevoeligheid verlagen? Kies dan de cd Emotionele Souplesse.

Houd je van gezongen mantra’s?

Hou je van mediteren met mantra’s? Bijzonder is dat Deva Premal en Miten twee dagen in Holland een concert geven. Op 3 en 4 juni a.s. zijn ze te zien en horen in de Schouwburg van Almere.

Veel plezier weer met mediteren en heb je vragen, mooie ervaringen? Aarzel niet en mail me gerust.

Meditatieve groet,

Tessa Gottschal

Back To Top