skip to Main Content
tessa@gottschalmeditaties.nl | Nieuwsbrief ontvangen? Klik hier om je in te schrijven.

Nieuwsbrief: Praktische meditatiekracht

Mediteren is fijn en goed voor ontspanning; extra plezier geven vooral die andere vermogens die je krijgt dankzij meditatie. Focuskracht, veerkracht, snel emotioneel en rationeel kunnen schakelen, stabiliteit ondanks hectiek om je heen, kalmte bewaren terwijl je ondertussen emotioneel heen en weer slingert, overzicht bewaren te midden van een informatie-bombardement. puppyDitmaal lees je een praktische situatie waarin je verschillende van die vermogens kunt herkennen. Ik hoop dat het je stimuleert vast te houden aan meditatie, want het geeft zoveel winst!

Iedereen maakt tenslotte situaties mee waarbij rust en ontspanning onder druk staan. Of dat nu plezierig of akelig is, zoals een verbouwing, verhuizing, geboorte, overlijden, ontslag, nieuwe baan, examenjaar of ziekte. Meditatie is echt een grote steun. Zo’n drie jaar geleden kocht ik een puppy. Een kleine, koppige Beagle van tien bij twintig centimeter die vakkundig de boel overhoop gooide. Mijn puppy-avonturen lees je in het boek ‘Hotch de Beagle, onverschrokken en eigenwijs’ van € 14,95.

1) Drie basis regels

Een puppy opvoeden vraagt net als een verbouwing of verhuizing lichamelijk en psychologisch veel. Niet alleen kost het extra tijd en inspanning, het is vaak een aanslag op je concentratie-, communicatie- en organisatievermogen. Tegelijkertijd wordt meer van je innerlijke stabiliteit, flexibiliteit gevraagd en je vermogen om ondanks de extra drukte goed voor je gezondheid te zorgen. Het eerste waar je in dit soort situaties op dient te letten is het strakker naleven van je constitutie-leefregels. (Zie meer info in ‘t Went zo’n element’) Waarom? Juist als je onder druk staat en meer dan anders moet (ver)werken heb je extra brandstof nodig. Lichamelijk én psychologisch, dus zorg ervoor dat je jezelf die geeft. Vooral je zenuwstelsel en (spijs-)vertering moeten extra werken. Praktisch gezien houdt dit in dat je scherp let op: puppy

1. Vaste eet-tijden (vooral niet te laat eten of maaltijden overslaan!)

2. Kies voeding van hoge kwaliteit (terwijl de neiging groeit om het ‘makkelijk’ te doen; kant-en-klaar-maaltijden, voorverpakt voedsel, snacks enz.)

3. Ga op tijd naar bed

Deze drie regels lijken onnozel maar ze bepalen of je op uitputting aanstuurt of niet. Ben je daar toch – bijna – in belandt lees dan meer in ons boek ‘De uitputting voorbij’ .

Focuskracht

Of je nu een verbouwing meemaakt waar je om de haverklap beslissingen moet nemen en herzien of een puppie hebt die telkens wat nieuws verzint, de kunst is mentaal en emotioneel krachtig te blijven. Concentratie is daarbij één ding, maar minstens zo belangrijk is dat je continue de juiste prioriteit stelt. Dat lukt je met focuskracht, een van de meest waardevolle elementen die geregelde meditatie oplevert. Die focus helpt je te signaleren wat het meest belangrijk is op dat moment. Helder houden wat prioriteit heeft scheelt je bergen met energie. Iets wat je bij extra prestatie hard nodig hebt. In het hoofdstuk ‘Jachtinstinct’ en ‘Los in het bos’ (uit ‘Hotch de Beagle’) lukt het die prioriteit zorgvuldig vast te houden.

Niet gek laten maken

Dankzij meditatie krijg je vanzelf dat emoties niet langer als een golf over je heen walsen en met je aan de haal gaan. Je signaleert ze, kunt ze helder benoemen, weet hoe sterk ze zijn en je kunt ze in de hand houden. Juist als je onder druk staat is de kans groot dat emoties de overhand krijgen. Daarmee verspil je veel energie. In het hoofdstuk ‘Aanval’ wordt Hotch gebeten. Natuurlijk was ik geschrokken en maakte ik me reuze zorgen! Ondanks mijn angst en bezorgdheid wist ik toch heel bewust dit opzij zetten. Daarmee kon ik de situatie zo’n draai geven waardoor Hotch er prima is uit gekomen.

Die storm van emoties kun je dankzij meditatie snel kanaliseren. In het slotwoord lees je hoe mijn rust verstoord wordt doordat precies toen bleek dat zijn satijnen flaporen ruim 15 teken telde. Hij bleek in een tekennest te zijn gevallen. Dan ben je echt blij met die extra portie geesteskracht dankzij meditatie. Die wens ik jou ook toe, met of zonder puppy! Nieuwsgierig naar het boek ‘Hotch de Beagle’? Op de site www.gottswaal.nl en bij diverse internet-winkels kun je via een pdf meerdere bladzijden  lezen.

Hartelijke groet, Tessa Gottschal

Back To Top