skip to Main Content
tessa@gottschalmeditaties.nl | Nieuwsbrief ontvangen? Klik hier om je in te schrijven.

Nieuwsbrief: Depressie en (over-)vermoeidheid gaan vaak samen

Depressie te lijf met meditatie

Het is goed dat steeds duidelijker wordt dat je depressie (mede) te lijf kunt gaan met meditatie. Uit een recente studie blijkt dat het terugvalrisico – een veel voorkomend verschijnsel bij depressie – lager is onder mediterenden, 44% ten opzichte van 47%.
In een studie van 424 volwassenen gebruikten alle deelnemers bij aanvang van het onderzoek hun anti-depressiva. Groep 1 bleef tijdens het onderzoek dit gebruiken. Groep 2 bouwde de anti-depressiva af en starten een cursus mindfulness; ze gebruikten een combinatie van meditatie en visualisaties.

In deze nieuwsbrief wil ik ingaan op de redenen waarom meditatie een gunstig effect bij depressie heeft.
Om het verband te begrijpen tussen depressie en (over-)vermoeidheid maak ik een zij-stapje naar de Chinese Elementenleer. Meer dan reguliere westerse therapieën bekijkt deze leer ziekten vanuit lichaam èn geest. Gaat vanuit deze leer bezien fysiek de zogeheten nier-energie omlaag, dan opent dit de deur naar geestelijke instabiliteit en daarmee ook met depressiviteit.

De Nier-energie verzwakt

Als Westerling noemen we deze Chinese term ‘Nier-energie’ of Nier-yin vaak het teruglopen van de bijnier-energie. Dat is weliswaar niet helemaal hetzelfde, maar deze benaming geeft toch een goede indruk van het risico als deze nier-energie verzwakt.
De nier-energie verzwakt onder andere door teveel activiteiten. Dat kan een teveel zijn van werken, maar ook te extreem bewegen, teveel narigheid meemaken, enz. Het gevolg kan zijn oververmoeidheid en dat kan volgens de Chinese Elementenleer leiden tot depressie. Of en wanneer dat gebeurt hangt af hoeveel vitaliteit je als ware ‘op het schap’ hebt staan en of je deze voldoende én op tijd aanvult. Een mooie uitspraak om dit te onthouden is dat sommige mensen beresterk zijn, maar ook hele sterke beren raken op een dag geveld.

In het boek Energieherstelplan vertalen de schrijfsters Tanja Visser en Marijke de Waal Malefijt deze term nier-yin in reserve-energie. Voor meer informatie hierover zie www.energieherstelplan.nl Deze reserve-energie trekt pas bij door diepe rust. Zo een als meditatie kan geven. Het gaat dan om een dagelijkse meditatie van minimaal 10 minuten.
Vanzelfsprekend geeft langer mediteren een beter effect. De meeste mensen houden door hun drukke leven dat niet vol. Vandaar dat het beter is om te kiezen voor een meditatie-methode die je voor langere tijd (maanden achtereen) kunt volhouden. Vandaar dat bijna al mijn meditatie-oefeningen rond de tien minuten schommelen.

Rust

Rust in je leven bouwen is dus cruciaal. Wanneer we kijken naar depressie en (over-)vermoeidheid zien we dat zoiets simpels als rust enorm onder druk staat. Het is bijna alsof mensen het gewoon gaan vinden om continue onder spanning te staan of het hectisch te hebben. Kortom: rust is essentieel!

Verlaag de stresshormoon-productie

Onderzoek laat daarnaast zien dat mediteren de stresshormonen verlaagt. Waarbij vooral de hormonen van de bijnieren in dit geval belangrijk zijn. Eerdere nieuwsbrieven zijn hierover al geschreven, zie bijvoorbeeld
1. Nwbr Slapeloosheid: van wakend slapen tot niet slapen
2. Nwbr Ontspannen doe je in tweevoud

Op deze wijze wordt duidelijker dat een van de redenen dat meditatie bij depressie helpt is dat je dankzij het mediteren diepere rust in je leven bouwt. Door allerlei omstandigheden kun je het contact verliezen dat na inspanning ontspanning hoort te komen. We blijven te vaak maar doorgaan en schuiven bijtanken op de lange baan. Of, je gaat op de verkeerde manier bijtanken. Zoals ’s avonds lang door praten, lekker eten maar niet zorgvuldig kijken of dit opladende voeding is, laat naar bed gaan, uitgaan tot diep in de vroege uurtjes, te zwaar sporten etc.

Speciaal effect van de hogere chakra’s op depressie

Een andere reden die bijdraagt om met depressie / oververmoeidheid af te rekenen, is op een speciale wijze met name mediteren op de hogere chakra’s. Het keel-, voorhoofds- en kruinchakra helpen in het verhogen van lichtere energie. Depressie creëert een zware energie, alsof een loden mantel om je heen ligt, die alles zwaar en grauw maakt. Plezier bestaat soms nog wel, maar zeer kort. De zware deken van depressie heeft een neerwaarts gerichte energie en deze leidt van daaruit heel makkelijk tot gevoelens van zinloosheid, onvrede en/of moedeloosheid en een gebrek aan energie.
Oververmoeidheid kan bovendien tot zeer negatieve gedachten leiden, wat de depressie in de kaart speelt.TEGEN3DFinal

De tegenhanger van deze zware energie is opwaarts gerichte energie, die exact het tegendeel creëert. Het geeft je vleugels, veerkracht, rotsvast vertrouwen in positiviteit en doet je figuurlijk lichter voelen. Het glas is weer halfvol en niet langer half leeg.

Die uitspraak klinkt ogenschijnlijk simplistisch, maar wie een klinische depressie kent of er tegenaan leunt, die weet hoe dit een wereld van verschil uitmaakt. De cd Tegenslag & Vertrouwen leert hoe je een speciale energie-verbinding maakt tussen de eerder genoemde drie bovenste chakra’s. Bovendien tref je naast de basismeditatie, twee ontspannende korte meditatie-oefeningen aan. Zo heb je met deze cd een mooie mix om meer lichtheid in je leven in te brengen en zwaarte te verdrijven.

Neem twee maatregelen

Vanuit de Chinese Elementenleer zijn dus met name twee maatregelen belangrijk om depressie te verdrijven. En beiden dienen zeker meerdere maanden achtereen gedaan worden.

1. Mediteer liefst dagelijks
2. Neem zoveel mogelijk maatregelen om je reserve-energie te verhogen. Zowel leefmaatregelen als voeding en supplementen.

Zie daarvoor het boek Energieherstelplan en voor de supplementen de gelijknamige site http://www.energieherstelplan.nl/page.php?page=572&level=498 Tanja en Marijke hebben vanuit hun gezamenlijke praktijkervaringen de beste producten uitgezocht die deze reserve-energie ondersteunen. Kijk ook bij het boek De uitputting voorbij. Deze is vooral gericht op uitputting, vooral het weer op krachten komen van de bijnieren (reserve-energie). Energieherstelplan bekijkt het vanuit 3 invalshoeken: je lever-energie, je vertering en de reserve-energie. Om goed zijn werk te kunnen doen heb je zowel een goede vertering áls een goede reserve-energie nodig.

Doe-het-zelf-testen

Depressie, maar ook (over-)vermoeidheid kan ook vanuit de darmen komen, meer daarover vind je in Ik heb er mijn buik van vol van Marijke de Waal Malefijt. Om op te knappen van depressie, en dat geldt ook (over-)vermoeidheid is een gedegen aanpak onmisbaar. Het is verstandig verschillende mogelijke oorzaken af te vinken of nader te onderzoeken.

Gelukkig is er keuze uit diverse doe-het-zelf-testen waarbij je dit (evt. met behulp van je therapeut) kunt achterhalen. Al die verschillende aspecten die bijvoorbeeld depressie veroorzaken (waaronder vermoeidheid) kun je controleren. Welke aspecten dit zijn lees je in het artikel ‘Brede (voedings-)aanpak bij depressie’ op www.natuurdietisten.nl

Op de site Natuurdiëtisten.nl is ook een bijzondere categorie aangemaakt. Dit is het onderdeel ‘Laboratorium onderzoek per orgaan’.  Bijzonder er aan is dat je in een tabel leest wat je kunt laten testen. Wat gebruikelijk is om te testen en wat je in afzonderlijke – je persoonlijke – situatie kunt laten testen. De afzonderlijke informatie over testen vind je op de volgende links:

Laboratorium Urine-testen
Laboratorium Bloed-testen
Laboratorium Ontlastings-testen

Kleine stapjes

Zowel in depressie als oververmoeidheid kom je niet ‘zo maar’ terecht. Zoiets komt vaak door een opeenstapeling van gebeurtenissen. Wees niet te snel teleurgesteld als het herstel traag gaat. Je bent ook niet in twee dagen ‘erin gerold’, gun jezelf daarom de tijd je herstel weer op te bouwen. Jezelf onder druk zetten, hoe naar deze klachten ook zijn, helpt niet.

Mild ingrijpen

Zowel depressie als (over-)vermoeidheid zijn complex. Wat wil zeggen dat via verschillende invalshoeken aan herstel gewerkt uitputtingvoorbijboekmoet worden. Voor beiden geldt dat het beter is met milde prikkels tot verandering te komen. Daarmee bedoel ik onder andere geen stoten vitaminen, stevig sporten, fysio of massage of andere stevige prikkels. Bij een normaal gezond gestel is dat geen probleem, bij zowel depressie als (over-)vermoeidheid is het beter om gedoseerd te werk te gaan. Het risico dat je door te krachtig, teveel, of overgedoseerd ingrijpen verder achterop is reëel. Fijnzinnige middelen werken bij deze klachten beter.

Niet alleen therapie

Denk naast de hierboven geschreven ook bijvoorbeeld aan healing, reiki, magnetiseren, sederende massages, homeopathie, fyto-therapie (laag gedoseerd). Maar ook aan zaken als aromatherapie, klankschalenbehandeling en dergelijke.
Je hoeft niet alleen aan therapeutisch ingrijpen te denken. Hulp kun je ook verwachten bij gewone dagelijkse zaken. Bijvoorbeeld Weleda heeft de Duindoorn vitaliserende douche met een frisse, opgewekte geur met mandarijn, sinaasappel en grapefruit. Denk ook aan het branden van aromatische geuren in je (woon-)kamer. Vooral mandarijn (is opgewekter qua geur dan sinaasappel), den, kamperfoelie, bergamot, ylang-ylang. Kijk eens rond op de mooie site van www.nutri-super.nl En vergeet je korting niet!

Derde en zevende chakra

Een goede keuze is bijvoorbeeld geuren van het derde en het zevende chakra gelijktijdig te branden. Zie ook verderop met de korte meditatie-oefening waar je een geluidsbestand van aantreft.

Geuren en kleuren

Of brandt een (chakra-)kaars, breng kleur in je omgeving aan. De gele en oranje tinten maken het lichter om je heen. Voor wie ervan houdt kan geregeld zijn aura reinigen met een smudge saliebosje. Je kunt ook wierook gebruiken, dit is wat zwaarder dan aromatische geuren maar kan heel prettig zijn. Een andere mogelijkheid is werken met lichaamskristallen. Bijvoorbeeld de ‘Lichaamskristallen geel 56′ van Elohim Lichtwesen.

Muziek

Maak ook gebruik van muziek. Let wél erop dat het harmonische klanken zijn. Veel moderne popmuziek werkt teveel met disharmonische klanken. De werking daarvan heeft een negatieve impuls, zowel op je lichaam als op je geest.

Derde chakra en je kruin-chakra

In mijn boek Ik voel (n)iets voor verandering en in Wil ik wat ik voel lees je uitgebreide informatie over het derde en zevende chakra. Hier licht ik een klein stukje daaruit. Deze twee chakra’s vormen een speciale en een belangrijke relatie met elkaar. Het kruinchakra is het venster waardoor je de verbinding maakt met je Hogere Wil, en je derde chakra is de zetel van de Lagere Wil. Op de cd Emotionele Souplesse is er een speciale track waar het derde chakra met het kruin-chakra verbonden worden.

Het is weliswaar wat kort door de bocht, maar je Hogere Wil kun je zien als je allerhoogste aspiraties en je Lagere Wil meer als de ‘korte termijn’-aspiraties gerichte op directe voldoening. Bij depressie en burn-out wordt deze verbinding tussen het zevende en derde chakra zwakker. Dit leidt ertoe dat je mismoediger raakt maar ook veel meer op korte termijn gaat fixeren en daar is je gezondheid niet bij gebaat.

cd Tegenslag & Vertrouwen

Bij depressie, negatieve gedachten, het niet meer zien zitten is deze cd een verademing. Het helpt je om lichtere energie naar je toe te trekken en weer zin in het leven te krijgen. € 17,95

Het Energie Herstelplanenergie herstelplan

Dit is boek dat uitlegt waarom de lever om zijn werk te kunnen doen leunt op de verterings-energie en de reserve-energie. Naast de uitleg daarvan, vind je vragenlijsten om deze drie (lever-energie, verterings-energie, reserve-energie) te toetsen. Daarnaast vind je enorm veel recepten om die drie energie-stromen weer bij te tanken. Op de gelijknamige website vind je elke maand een nieuw recept en zoals je kon lezen specifieke producten die je kunt gebruiken voor de drie energieën. Uitg. Schors, € 22,50

Bestellen: denk om je kortingscode VITA55

Alle genoemde producten zijn bij Nutri-super te koop. Wil je je energie besparen? Laat je natuurvoedingsproducten, gezonde wellness producten, energie opwekkende producten en allerlei andere zaken heerlijk thuis bezorgen. Een mooie manier om jezelf en vooral je rust te koesteren. Kijk daarom gerust rond bij www.nutri-super.nl

Referenties:

[1] Het gehele themanummer, gepubliceerd door Global Advances in Health and Medicine op 18 November is gratis toegankelijk. http://www.gahmj.com/page/samueli
[2] Kuyken W et al., Effectiveness and cost-effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy compared with maintenance antidepressant treatment in the prevention of depressive relapse or recurrence (PREVENT): a randomised controlled trial, The Lancet, Vol. 386, No. 9988, p63-73, 4 July 2015. http://www.oxfordmindfulness.org/the-lancet-mindfulness-based-therapy-could-offer-an-alternative-to-antidepressants-for-preventing-depression-relapse/
[3] http://www.energieherstelplan.nl
[4] Nieuwsbrieven van Gildas door Ruth White
[5] Chakra’s een nieuwe uitdaging om je leven te helen – Ruth White, uitg. Ankh Hermes
[6] Ik heb er mijn buik van vol – Marijke de Waal Malefijt
[7] De uitputting voorbij – Tessa Gottschal en Marijke de Waal Malefijt

Back To Top