skip to Main Content
tessa@gottschalmeditaties.nl | Nieuwsbrief ontvangen? Klik hier om je in te schrijven.

Meditatie met muziek of stilte

Meditatie met muziek of stilte

Het meditatie-aanbod is de laatste decennia gestegen. Veel meditaties combineren dit met muziek. Maar geeft dat altijd het gewenste resultaat? Wat bepaalt je keuze voor een meditatie met muziek of stilte? Waaraan kun je enkele verschillen merken? Dat komt in deze nieuwsbrief aan de orde.

Stilte en anxiety

Bij mijn cd’s valt op dat ik veel gebruik maak van stilte. Zelden gebruik ik muziek. Daar heb ik om speciale redenen voor gekozen. Wat niet wil zeggen dat ik geen voorstander ben van muziek tijdens mediteren. Er zijn genoeg omstandigheden dat het juist aan te bevelen is dat op de achtergrond zachtjes muziek meeklinkt.

Veranderen door meditatie

Mijn primaire doel is om meditaties te verspreiden, die veranderingsprocessen ondersteunen of stimuleren. Daarmee passen de meeste meditaties van mij met het boek ‘Ik ben van gisteren’ (c.q. met de eerdere titel ‘Ik voel (n)iets voor verandering’).

Nieuwe Webinars

Na een heel drukke tijd kan ik gelukkig weer de data van de webinars doorgeven. Er zijn twee compleet nieuwe webinars, en de webinar over Angst (anxiety) Herkenning en Verlaging wordt herhaald. Hieronder de data:

  • Webinar Angst (anxiety) Herkenning en Verlaging vrijdag 20 mei 2022
  • NIEUW: Verdiepings-Webinar Anxiety-Verlaging, de fijne kneepjes vrijdag 17 juni 2022
  • NIEUW: Verdiepings-Webinar Werken met Afweer en Constituties 24 juni 2022

Mediteren en je emotionele ontwikkeling

Samen met dat boek kun je gericht werken aan jezelf. Oude gebeurtenissen achter je laten en nieuwe vermogens ontwikkelen. In het boek lees je in een deel allerlei informatie over chakra’s en hoe deze verbonden zijn met speciale emotionele thema’s. In het andere deel van het boek lees je over afweermechanismen. Hoe deze je kunnen helpen of juist beperken. Welke afweermechanismen je stimuleren en helpen om het meest uit jezelf te halen. En welke juist een drukkend effect op je leven uitoefenen.

Meditatie met stilte

Om te veranderen kan het belangrijk of handig zijn, dat je via meditatie leert ‘kijken’ in jezelf. Niet op een rationele manier maar op een energetische manier. Voor die methode is het wezenlijk dat er stilte is tijdens dat proces. Muziek kan ervoor zorgen dat je niét die informatie boven water krijgt, die juist zo belangrijk is.

Stilte en anxiety

Een krachtig bijverschijnsel van stilte tijdens mediteren kan zijn, dat gevoelens of gedachten die anxiety of andere gevoelens van ongemak bij je oproepen, de kans krijgen dichter aan de oppervlakte te komen. Bezig zijn, mentaal actief blijven, en zaken als muziek, houden dat gemakkelijk tegen.

Bij veranderingsprocessen is dat precies wat je niet wilt. Je mist daarmee de kans om dieper in jezelf af te tasten wat er zich precies afspeelt. Waarmee het te maken heeft en hoe je dat een positieve draai kunt geven. Een van de cd’s waarbij je dit het sterkste merkt, is bij de cd Neutraliteit .
Het is de beste cd om te merken hoe je onbevangen en onbevooroordeeld tegenover situaties of mensen staat. Dat geldt overigens ook voor situaties en gebeurtenissen met mensen, die in het verleden plaats vonden. Ik heb ook speciaal een actieprijs voor deze cd de komende tijd. De fysieke cd is nu slechts € 4,95 De normale prijs voor de downloadversie is € 15,35

In het begin wordt je bij die cd door muziek heel licht ondersteund. Maar op het moment dat het cruciaal wordt, gebruik ik stilte.

CD Tessa Gottschal Neutraliteit, de sterkste energie-beschermer

Stilte in een meditatie helpt ook om dieper ‘weg te zakken’. Tenzij de muziekkeuze zo speciaal is afgesteld, dat deze je dieper in de meditatie trekt. Slechts zelden is dat bij mediteren met muziek het geval.

Spanningen ontstaan tijdens stilte

Wanneer stilte tijdens meditatie spanningen oproept, is dat een teken dat je geest zich verzet tegen innerlijke kalmte, tegen ‘downgraden’ zoals ze dat tegenwoordig ook noemen. Het is een van de vele redenen waarom iemand dit begint met mediteren dit mediteren zo moeilijk vindt.
Die innerlijke kalmte wordt aangesproken door de stilte in de meditatie. Vaak zijn we zo gewend dat die geest wordt bezig gehouden, dat er amper een besef is hoeveel dat ten koste gaat van diepe innerlijke rust. De huidige sociale media met de instant bevredigende aspecten ervan maken het er ook niet makkelijker op. Stilte, vertraging en even niets voor de geest, zijn dan heilzame ingrediënten.

Meditatie en stilte die spanning geeft

Een van de meest sterke punten waar je tijdens het mediteren kunt merken of er spanning zit op ‘gewoon jezelf zijn’, is het moment dat je stil staat bij het centrum in je hoofd. Meditatief zijn er verschillende havens, waar je volledig in alle veiligheid met je aandacht kunt zijn. Het centrum in je hoofd is een daarvan. Het hart is ook zo’n veilige haven. En er zijn meer van dit soort specifieke meditatieve punten.

Wanneer sommige mensen voor het eerst in aanraking komen met het ‘centrum in je hoofd’ komt het voor dat ze neigen tot verdriet of huilen. Psychologisch is dat een teken, dat zij zich anders voordoen dan ze werkelijk zijn. Tijdens het contact met het ‘centrum in je hoofd’ wordt ervaren hoeveel verdriet en eenzaamheid dat oproept. Die eenzaamheid of het verdriet is vaak een van de eerste stappen om een meer integere houding met jezelf te ontwikkelen.
Anderen ervaren minder zo’n verdrietig gevoel maar ‘zien’ kale beelden. Zoals Eloïse zei: ‘Ik kreeg een maanlandschap te zien bij mijn centrum. Grijs, grauw, kaal. Afschuwelijk.’ Of Eric, die zei: “Ik zie niets speciaals, maar het geeft een lege indruk. Alsof het kleurloos en zonder leven is.’

Meditatie met muziek

Die momenten dat ik graag kies voor mediteren met muziek is wanneer je bijvoorbeeld heel moe bent. Te moe om goed te kunnen mediteren, terwijl je wel tot diepe rust wilt komen. Ook als je overprikkeld bent, kan meditatie met muziek helpen.
De muziek die gebruikt wordt bepaalt wel of dat goed lukt. Elektronische muziek werkt minder harmoniserend dan akoestische. Gezongen mantra’s met muziekbegeleiding kunnen op zulke momenten ook heel behulpzaam zijn.

Voordeel op dat moment van meditatie met muziek is, dat je relatief makkelijk ontspant. En als ontspanning je doel is, dan is dit een goede keuze. Muziek kan het moeilijker maken om in diepe meditatie – theta of delta hersengolffrequenties te komen. Maar, hetzelfde kan gezegd worden als iemand te snel praat en je weinig tijd hebt om bij een onderwerp stil te staan.

Experimenteer gerust met verschillende vormen van mediteren. Zowel die met muziek als mediteren met stilte. Zeker als het je lukt om tijdens mediteren die momenten van stilte uit te bouwen, zul je merken hoe opgefrist je ervan wordt.

Honden Kwalen en Ongelukken

Een van de projecten die afgelopen maanden is afgerond is een nieuw hondenboek. Het gedwongen thuis zitten heeft veel mensen geïnspireerd een hond te nemen. En hoe heerlijk het ook is om een hond te hebben, kwalen en ongelukken liggen ook daar op de loer. Speciale voor de gewone hondenbaas / hondenbazin is dit boek geschreven. Het boek combineert herkenbare gebeurtenissen met praktische oplossingen.

Levendige verhalen met foto’s vertellen welke mogelijkheden er zijn, naast de eventuele hulp van de dierenarts. Met een kleine huisapotheek, die uitgebreid beschreven is, kom je al een heel eind. Er zijn zóveel alternatieven die je kunt inzetten voor (sneller) herstel. Vooral in de complementaire geneeskunde. Zoals Voedingssupplementen, homeopathie, gemmotherapie. Middelen die overigens goed samengaan met reguliere medicijnen.

Hier kun je als je dat wilt het eboek  Honden Kwalen en Ongelukken wat inkijken. Je kunt het boek via de gebruikelijke internetboekhandels bestellen voor € 7,99.

HIeronder nog een leuke foto. Als je net een hond hebt, is het best spannend als jouw hond met zo’n kanjer wil spelen. ‘Als dat maar goed gaat.’ denk je al snel. 

Recensie Honden kwalen en ongelukken

In dit boek beschrijft Tessa diverse dagelijkse lichamelijke problemen die jouw hond kan ervaren. Welk gedrag je hond dan kan tonen én wat je als oplettende eigenaar eraan kunt of moet doen zoals bij bultjes, teken, verstopping, afgebroken nagels. Maar ook ernstiger zaken worden behandeld.
Wist jij bijvoorbeeld dat jouw hond een echt trauma kan oplopen van een al te stevige stoeipartij met een andere hond? Of van een minder geslaagde behandeling door een dieren(tand)arts?

Ze geeft tips voor zelfzorg, maar maakt duidelijk wanneer je er echt beter aan doet een dierenarts erbij te halen. Voorald de mogelijkheden van alternatieve behandelingen – en wat handig is om in jouw thuisapotheek te hebben – zijn fijn om te weten.

Veel behandelingen komen aan bod, ook de de behandeling van de nekhernia van Hotch haar beagle. Met alle inof hoe ze hem er zo goed als helemaal bovenop geholpen hebben. Dankzij een team van deskundige die zij om haar hond heen organiseerde. Maar er staan ook ervaringen van de ‘vriendjes’ van Hotch. Zoals de Shiba-dames uit de buurt en Quno de Teckel.

De laatste hoofdstukken bieden overzichten en achtergrondinformatie van alle reguliere en complementaire therapieën en medicijnen die in het boek besproken worden.

Margriet Guiver-Freeman – Beagle Bode dec. 2021

 

Back To Top