Ga naar hoofdinhoud
tessa@gottschalmeditaties.nl | Nieuwsbrief ontvangen? Klik hier om je in te schrijven.

Crisis en krapte-denken

Enkele jaren geleden bleek dat meerdere banken, financiële tussenpersonen, verzekeringsmaatschappijen, controlerende instanties en hypotheekverstrekkers een potje van hun huishoudboekje hadden gemaakt. Na jaren toegeven aan hebzucht en het beloven van gouden eieren donderde op een dag dit financiële kaartenhuis in elkaar. Wereldwijd, iedereen daarin meeslepend. Tot aan de dag van vandaag zijn de wonden nog niet geheeld. Vooral het vertrouwen is op grote schaal beschadigd.

Instanties, op wie je zou moeten kunnen vertrouwen bleken tot op hoog niveau zo rot als een mandje. Met zorgvuldig verdiend geld werd roekeloos omgesprongen. Hoe herstel je nu zo=n geschonden vertrouwen? Want laten we niet vergeten: crisis betekent een noodtoestand, maar ook een nieuwe kans. Hoe kun je zo=n nieuwe kans zo goed mogelijk vormgeven? Zonder te verzanden in wantrouwen, angst en doorgeschoten controle. Dat is het thema van deze nieuwsbrief. Natuurlijk mét een speciaal meditatie-advies.

Angstdenken

De financiële gevolgen van de crisis zijn groot, maar groter zijn misschien de emotionele gevolgen. Want een crisis of recessie neigt tot angstdenken en vrezen voor tekort. Angst tast het denken in mogelijkheden en in overvloed aan. Het is niet voor niets dat er in crisistijden gehamsterd wordt en er dikwijls epidemieën uitbreken. Niet omdat zo=n virus of bacterie opeens wereldwijd rondreist. De besmettingsgraad ligt meer verborgen in angsten en doemscenario=s die wereldwijd energie krijgen en daardoor tot volle wasdom kunnen komen.

Angst is besmettelijk

Angst creëert een energie die besmettelijker is dan velen denken of in de gaten hebben. Omdat we allemaal weleens situaties meemaken die angstig zijn, is iedereen beïnvloedbaar voor angst-denken. De vraag is alleen: herken je dat op tijd en hoe beïnvloedt het je daden? Ga je hamsteren? Wordt je uit angst hebzuchtig of egoïstisch? Ga je denken in ‘zij of wij’?

Het hele crisis-gebeuren kun je allicht op veel manieren bekijken. Het nodige is hier al over geschreven. Zoals hoe het heeft kunnen gebeuren, welke verregaande implicaties het heeft en de moeizame weg om het vertrouwen weer te herstellen. Daar gaat deze nieuwsbrief niet over, wel over de emotionele en energetische kanten ervan. Vooral hoe je jezelf kunt wapenen tegen misbruik, verraad, egoïsme en hebzucht. Kortom: tegen geschonden vertrouwen.

Oneerlijkheid begint klein

Misbruik, misleiding, fraude, hebzucht. Wat het allemaal deelt is dat het steevast start met een kleine verleiding. Soms bijna onbetekenend. Je zoontje pikt een klein koekje uit de trommel, je neemt een pen mee van het werk, houdt een kleine waarheid uit je verhaal weg, of je geeft een klein beetje te weinig wisselgeld terug. Júist omdat het zo klein begint, verzwakt dat de waakzaamheid en heb je niet in de gaten hoe makkelijk het tot iets groters kan uitgroeien.

Verleiding

De energie van verleiding is krachtiger dan je zou denken. Dat gaat echt niet alleen om seksuele verleiding. Er is zoveel dat ons kan verleiden. En zoals iedere energie wil voortbestaan, zal zodra je in aanraking komt met jouw persoonlijke verleiding, je psyche op je inwerken om méér te willen, of om het wéér te willen. En zo start een subtiel netwerk van toegeven aan de verleiding en het goedpraten ervan. Bijvoorbeeld: ‘Ach, het is niet zo erg.’ Of: ‘ Niemand heeft het gemist / ontdekt.’

Verleiding geef je tegengas door waakzaamheid. Fraudeurs, bonusjagers, ronselaars, loverboys; kortom mensen die hun beroep van oneerlijkheid maken weten maar al te goed dat ze op die waakzaamheid moeten inwerken. Vandaar dat zij heel bewust klein beginnen. Totdat je er zo diep in zit, dat het razend moeilijk wordt om er uit te stappen.

Bescherm jezelf

Toch kan iedereen zich beschermen tegen misbruik. Je grootste bescherming zit in jezelf: jouw waarnemingsvermogen. Om misbruik, mooie verhalen en dergelijke te kunnen weerstaan, moet je leren hoe je erin getrokken wordt (of werd). Door goed op te letten kun je zo veel narigheid voorkomen.

Roze bril

Toch is goed opletten alleen niet genoeg. Ook is het nodig dat je je roze bril afzet. Die ziet er per persoon anders uit. De een kan geen kwaad woord over zijn partner horen. Een ander is blind voor fouten van meerderen, mensen met titels of hooggeplaatste personen. Een derde is naïef en argeloos als het gaat om zaken waarvan hij geen of weinig verstand heeft. Zoals over hypotheken, ziekte, verbouwingen, verzekeringen.
Het gevaar van zo’n roze bril is, dat het een gedachte kan creëren als: >Die ander heeft het beste met mij voor=. De Amerikaanse huizenaffaire liet zien waartoe dat kon leiden. Ook in Nederland lieten -en laten- mensen zich verblinden door hebzucht en gouden verhalen.

Wil je meer weten hoe een ‘roze bril’ ontstaat? En hoe je deze vervangt door een góede bril? In het hoofdstuk ‘Mentaliseren’ uit ‘Wil ik wat ik voel’ kun je vanaf bladzijde 116 lezen, hoe het komt dat jij in dat éne geval je zand in de ogen laat strooien. Aan het eind staan de oefeningen.

Onderbuikgevoelens

Het mooie aan een goed getraind waarnemingsvermogen is het grote gemak dat het je geeft. Als een kompas stuurt het je veilig door het leven. Oók – misschien moet ik wel zeggen- júist in die omstandigheden die nieuw en onbekend voor je zijn. Het is dit waarnemingsvermogen dat je waarschuwt. Misschien niet direct altijd op zo=n manier dat je het helder onder woorden kunt brengen, maar als je goed oplet, merk je dat er een indruk ontstaat die zegt “Pas op.” of “Let op, iets klopt niet.”
Je kunt het Fingerspitzengefühl noemen, je vaarwater, je onderbuik; dat doet er allemaal niet toe. Belangrijker is dat iedereen -dus ook jij- dit heeft. De vraag is alleen: gebruik je het ook?

Het gaat om de details

Bijna altijd zul je merken -als je zaken achteraf bekijkt- dat er subtiele signalen waren. Signalen die je de indruk gaven niet of juist wel ergens mee door te gaan.

Welke waren ze en heb je ze genegeerd of niet? Dát is het trainen van je waarnemingsvermogen op een psychologisch niveau. Je zult merken dat voor een goed innerlijk kompas het altijd om details -om kléine signalen- gaat. Iemand die je direct een grote bek geeft, dan schrikt meteen al af. Maar herken je de gladprater? De mooi-verteller? De schijnbaar deskundige? Die hoegenaamd zelfverzekerde of goedbedoelende adviseur?

Gewoon jezelf de vraag stellen: ‘Hoe ben ik erin gestonken?’ Die helpt je om je waarnemingsvermogen te vergroten. Daarmee stap je een volgende keer in ieder geval niet in diezelfde kuil! En je voorkomt -als je er al ingestapt bent- dat je niet diéper erin stapt.

Meditatie

Je kunt je waarnemingsvermogen ook trainen met een speciale meditatie. Wordt je vertrouwen diep geschonden, dan beschadigt dit de energiestroom tussen je kruin-, voorhoofds- en keelchakra (= 7e, 6e en 5e chakra). Dat maakt het moeilijk om creatief te zijn en vertrouwen in de goede afloop te houden. Verlies je dit oervertrouwen, dan mis je uitgerekend die ogenblikken waarop zich een kans voordoet. Het blijft een raadsel waarom sommige mensen heel stevig dit vertrouwen kunnen vasthouden. Ondanks enorme ellende. Gelukkig kan iedereen dit trainen en zo rotsvast vertrouwen kweken.

Een prachtvoorbeeld hoe je ondanks verschrikkelijke omstandigheden deze energiestroom hoog houdt is het indrukwekkende verhaal van Natascha Kampusch (‘De diefstal van mijn jeugd’). Het is heel inspirerend om te lezen hoe zij met pure geesteskracht blijft vasthouden aan haar droom om zichzelf te bevrijden. Wat uiteindelijk ook lukt!

Drie trainingsmogelijkheden

Wil met de speciale meditatie jouw vertrouwen herstellen en aansterken? Gebruik dan de cd ‘Tegenslag & Vertrouwen’. Deze is speciaal gemaakt daarvoor. Track 3 is de speciale meditatie ter versterking van de verbinding tussen je kruin-, voorhoofds- en keelchakra. Track 4 is een ontspanningsmeditatie. Dat is broodnodig, want geschonden vertrouwen roept veel stress op. Track 5 is een klankmeditatie, met een klank die de trilling van oervertrouwen in je versterkt. Onlangs kreeg ik een enthousiaste mail van iemand die liefst de klank uit deze track wel een uurlang zou willen horen. Zo helend en verzachtend werkt het.

Wil je meer lezen over de relatie tussen angst en het effect van mediteren? Lees dan hoofdstuk 12 ‘Angst en meditatie’ uit mijn boekje ‘Psychisch sterker door mediteren’.

Houd moed

Er is zoveel mogelijk om een geschonden vertrouwen te herstellen, dat ik hoop dat deze nieuwsbrief je moed geeft om terug te grijpen op dat oergevoel dat in iedereen zit: het rotsvaste vertrouwen dat het leven goed is. Of; als het op dit moment niet goed voor je is, dat de afloop niet anders kan zijn, dan leidend tot een goede uitkomst!

Veel meditatie en waarnemingsplezier weer! En heb je weer vragen, bijzondere ervaringen: schroom niet en mail me.

Back To Top