skip to Main Content
tessa@gottschalmeditaties.nl | Nieuwsbrief ontvangen? Klik hier om je in te schrijven.

Mediteren met energie-lussen’

Enkele van mijn cd’s werken met speciale energetische lussen. Zoals de cd ‘Emoties & Gevoel’ en de cd ‘Tegenslag & Vertrouwen’. In welke situaties maak je gebruik van zulke energetische lussen? Wat is de reden dat je de energie niet ‘gewoon’ via het centrale kanaal kunt laten gaan?
Dat is tenslotte de route die de energie normaal ook volgt. Waarom moet het zo ingewikkeld? Helpt dat nu echt?

Centrale kanaal vermijden

Wil je de energie van je chakra’s beïnvloeden dan is de normale weg om dit via het zogeheten ‘centrale kanaal’ te doen. Dat ‘centrale kanaal’ is de hoofdroute, waardoor je energie stroomt. Er zijn ook talloze kleine energie-wegen, maar hier houd ik het even bij de hoofdroute. Dat ‘centrale kanaal’ ligt niet letterlijk in je lichaam, zoals je organen echt in je lichaam zitten.

Energie is een beetje een gek goedje. Het ‘volgt’ wel je lichaam, maar het is niet zo tastbaar als je organen, bloed en zo. Het centrale kanaal kun je je voorstellen als de energetische replica van je ruggenwervelkolom. Het is de hoofd-energiestroom die ongeveer door het midden van je lichaam stroomt.

Zien zonder ogen

De meesten zullen die energie niet met hun ogen zien. Door training – vaak vooral vaak je voorstellingsvermogen – kun je die energie wel beter gewaarworden. Het is een opmerken, een voelen, een stil besef ervan. De Engelsen hebben het mooie woord ‘to sense’ hiervoor. Een tasten, een gewaarworden. Eentje die net zo goed is als zien.

Centrale kanaal

Kleuren & plaats van de Hoofd-chakra’s. De andere chakra’s staan in de Brochures.

Van nature is de energie van je chakra’s met elkaar verbonden door dit centrale kanaal. Op grote punten in dit kanaal zijn er aftakkingen, dat zijn de chakra’s. Heel kleine vertakkingen noemen we nadi’s. Er lopen bijvoorbeeld kleine aftakkingen naar elk gewricht. Van je knie- en heupgewrichten tot de kleine gewrichten in je tenen en vingers. Doordat de energie vanuit je chakra’s steeds samenkomt in het centrale kanaal deelt het totale systeem de informatie die via alle aftakkingen in- en uitstroomt

Rust roest

Je kunt het een beetje vergelijken met je bloedsomloop (je bloedbaan en je hart). Je bloed reist het hele lichaam door, tot in de kleinste cellen en je hart zorgt dat het steeds in beweging blijft, zodat het een stromend en dus dynamisch geheel blijft. ‘Stilstand is achteruitgang’ en dat geldt energetisch ook. Je energie moet in beweging blijven. Dat is het natuurlijke proces.

Haperingen in je energiedoorstroming

Door sommige gebeurtenissen, maar meestal door conditionering (aangeleerd gedrag) kunnen haperingen in het natuurlijk doorstromen van je energie komen. De meeste haperingen ontstaan door gedrag, dat je in je gezin aanleert. Wat mocht je als kind zien, horen, zeggen en wat niet? Was er oneerlijkheid in je opvoeding? Voortrekkerij? Onterechte straffen? Overdreven eisen? Het zijn slechts enkele voorbeelden die kunnen zorgen dat de energie in de chakra’s gaat haperen.
Voor je het weet raak je gewend aan onterechte straf, extra je best doen, op kousenvoeten door het huis lopen, intimiteit op afstand houden, voor jezelf opkomen op een laag pitje zetten, alles voor de ‘lieve vrede’ et cetera.

Weg met dat oude patroon

Wil je je je nu vrijmaken van zo’n oud energiepatroon, tenslotte is een oud aangeleerd gedrag naast stereotype reacties óók energie, dan is het effectiever als je dat kortdurend apart doet van het centrale kanaal. Je wilt het tijdens de leerperiode niet vermengen met de andere energie. Op die manier kom je sneller tot een psychologische verandering.

Voor of achter langs?

Je kunt hiervoor de energie vóórlangs laten gaan of achterlangs. Anders gezegd: aan de voorzijde of achterzijde van je lichaam. Wat is het verschil? Het grootste verschil ligt in de werking van je bewustzijn. Zodra je een energielus gaat maken die aan de voorzijde van je lichaam loopt, trek je de energie daarvan meer in je bewustzijn. Daarbij moet je dus ook denken aan je gedachten en gevoelens daarover. Gedachten en gevoelens zijn namelijk ook energie.

Energie-lus aan de rugzijde

Laat je de energielus achterom lopen, dus aan je rugzijde dan blijft de betreffende informatie in het onbewustzijn. Soms wil je dat juist. Zeker als het die chakra’s betreffen die zo vol kunnen zitten met persoonlijke, zware of moeilijke, levenservaringen. Dat zijn dan vooral de chakra’s onder het keelchakra. Dus het wortelchakra (= 1e), basischakra (= 1e), sacrale chakra (=2e), zonnevlecht chakra (=3e) en hartchakra (= 4e chakra).

Je mág natuurlijk dat ook voorlangs laten lopen. Besef dan dat je jezelf opzadelt met veel psychologisch huiswerk in een korte tijd. Het gevaar dat je emotioneel teveel in jezelf overhoop haalt is dan groot.

Achterlangs bij de cd Emoties & Gevoel

Dat is de reden dat op de cd Emoties & Gevoel de energielussen achterlangs gaan. Juist als je meer in je kracht wilt komen -waar je tweede en vierde chakra heel belangrijk in zijn- dan wil je niet afgeleid raken met allerlei onbewust materiaal dat op komt zetten. Daar is nog tijd genoeg voor. Eerst meer in je kracht komen en daarna pas kijken óf en welk onbewust materiaal je naar voren -je bewustzijn in- wilt halen.

Voorlangs bij de cd Tegenslag & Vertrouwen

Bij de cd Tegenslag & Vertrouwen ligt het anders. Daar kun je veilig de energielussen voorlangs laten gaan. Je verbindt daar je kruin met je voorhoofds- en keelchakra. Het zijn dé chakra’s waarin inspiratie schuilt. Door juist deze drie met elkaar te verbinden, krijg je een breder perspectief. Je voelt je minder het slachtoffer en ervaart diepe kracht. Dat komt mede doordat je de energiestroom die je ziel heeft meer verbindt met die van je geest. (Kruin naar voorhoofd). Door beide met je keelchakra te verbinden open je de geestelijke poort om die informatie te ‘horen’. Maar ook om jouw stem te laten klinken. Letterlijk -maar veel vaker- vooral ook psychologisch.

Het verschil tussen de ziel en geest lees je op blz 412 van mijn boek ‘Ik ben van gisteren’ en ‘Ik voel (n)iets voor verandering’. (Beide boeken hebben dezelfde inhoud, alleen de titel verschilt.)
Ruth White schrijft er over. Zie haar boek ‘Werken met je ziel’.

Heb je vragen en ervaringen met deze lussen? Schroom niet en mail me, wie weet kan ik daarmee een volgende nieuwsbrief maken met nog meer informatie over deze lussen.

Tot die tijd: veel meditatie-uren gewenst.

Back To Top