skip to Main Content
tessa@gottschalmeditaties.nl | Nieuwsbrief ontvangen? Klik hier om je in te schrijven.

Wat zijn psychologische meditaties, deel 1

Je kunt op allerlei manieren mediteren. Met een mantra, gezang, alleen of in een groep, kort (10-20 min.) of lang (een uur of langer).
Meditatie is dus niets anders dan een stuk gereedschap.

Maar wat zijn psychologische meditaties? Daarvoor zijn twee kenmerken de belangrijkste.

  1. Is de vorm  (hoe is deze opgebouwd), en
  2. Hoe je jezelf observeert tijdens én na de meditatie.

Voor psychologische meditaties wil je weten welke meditaties stimuleren die veranderingen? Om wat voor veranderingen gaat het? Hoe weet je of ervaar je deze veranderingen? Daarover gaat deze nieuwsbrief.

Gedachten, verlangens, herinneringen, gevoelens et cetera vertalen zich ook in energie. Leuke vooruitzichten geven je energie en sombere, boze of zorgelijke gedachten (herinneringen, ervaringen, gevoelens e.d.) onttrekken energie en maken je moe. In de chakra-psychologie loopt de energie van al je ervaringen, herinneringen, gedachten en gevoelens allemaal via het zogeheten Centrale Kanaal (1).

‘Je moet het een plek geven’

Alle gevoelens, gedachten, herinneringen, ervaringen nestelen zich in je bestaan. En vandaaruit komt het ook tot uiting in je aura. Logischerwijs nestelen heel sterke gebeurtenissen zich met een hogere intensiteit. De wat loze kreet ‘je moet het een plek geven’ is vanuit een energie-oogpunt wel helder. Zodra je een gebeurtenis met je gevoelens en gedachten erover, op een juiste manier verwerkt, nemen ze in je psyche een stabiele en rustige plaats in.
Je kunt je dit het beste voorstellen, als een vaste en kalme positie, die ze in je aura innemen. Ze roeren zich niet, tenzij er een directe aanleiding voor is. En als ze zich al melden, roeren ze zich op een beheersbare wijze.

Gevoelig voor aura-inbraak

Onverwerkte gebeurtenissen, halve of onvolledig verwerkte, geven onrustig energie in je aura, omdat je ze ‘geen plek’ geeft. Het gevolg daarvan is dat deze op willekeurige momenten actief wordt. Dat kan betekenen, dat op allerlei ongewenste momenten er herinneringen, gesprekken, stemmingen, beelden, gedachten, gevoelens, geuren, klanken enzovoort in je kunnen opkomen. ‘Doen-alsof-je-iets-verwerkt-hebt’ bijvoorbeeld, maakt juist dat anderen jouw aura makkelijker kunnen beïnvloeden. Een psychologische meditatie is hierbij een middel om onverwerkte zaken in goede banen te leiden en rust in je psyche en aura te krijgen.

Mentaal en emotioneel verwerken

Rust en stabiliteit in je aura krijg je pas echt, als niet alleen een gebeurtenis mentaal op alle fronten verwerkt is, maar ook emotioneel. Mentaal een gebeurtenis verwerken is relatief het meest ‘makkelijk’. (Waarbij het woord ‘makkelijk’ voor een ingrijpende gebeurtenis vaak geen recht doet aan een akelige situatie. Maar ik gebruik het hier om het verschil te beschrijven tussen het mentaal of emotioneel verwerken.) Emotioneel een gebeurtenis verwerken is vaak veel lastiger, dan het mentaal een plaats geven. Dat komt omdat akelige gebeurtenissen dikwijls diepe gevoelens aanraken. Zoals intense machteloosheid, onrechtvaardigheid, hulpeloosheid, fysieke angsten maar ook emotionele angsten (anxiety). Het verwerken ervan moet emotioneel gebeuren.

Het best is dit te begrijpen door te kijken naar de chakra’s en auralagen. Het tweede chakra is het chakra waar de pure, rauwe en gestileerde emoties liggen. Het derde chakra is een mentaal chakra. Daar vormen zich de gedachten, kun je een situatie een mentaal kader, een begrip geven. Vragen aan je derde chakra om het werk van het tweede chakra te doen, kan het simpelweg niet. Andersom ook niet.

Lichamelijk klachten door emoties

Hoe kan het nu dat emoties tot lichamelijke klachten kunnen leiden? Want juist dat gebeurt gemakkelijk als je gebeurtenissen niet de ‘juiste plek’ geeft. Alle chakra’s hebben een verbinding met een eigen auralaag of auralichaam. Het eerste chakra creëert een copie van het fysieke lichaam. Het wordt weleens het ‘etherische of fysieke auralichaam’ genoemd. Het tweede chakra het emotionele lichaam. Dan volgt het mentale lichaam, het gevoelslichaam. Verdere beschrijving vind je op blz 244 van de boeken ‘Ik ben van gisteren’ en ‘Ik voel (n)iets voor verandering‘. (Beide boeken hebben dezelfde inhoud, alleen de titel verschilt.)

Durven te doorstaan (containing capacity)

Akelige gebeurtenissen, zoals mishandeling, fysieke bedreiging, overweldiging, et cetera, hebben vaak een lichamelijke herinnering in het lichaam opgeslagen. Dat is een normale, gebruikelijke reactie van het lichaam. Zulke gebeurtenissen als hiervoor beschreven roepen krachtige emoties op. Als ik geslagen word en diegene dreigt me opnieuw te slaan, dan reageren zowel mijn lichaam als mijn emoties daar heel sterk op. Dat ik ooit later misschien begrijp waarom diegene me sloeg, verandert niets aan de impact op mijn lichaam, op mijn emoties. Wanneer ik nu mijn emoties een goede plek wil geven, moet ik durven in aanraking te komen met de intensiteit ervan. Dat vergt moed en doorzetting.

Niet voelen is geen echte oplossing

Het kan dan ‘makkelijker”  zijn, die gevoelens niet te voelen. Anders gezegd; om een afweer tegen die gevoelens te hanteren. Daarmee gaat het gevoel niet werkelijk weg. Noch de energie ervan. Het wegdrukken van een gevoel kan ertoe leiden dat de energie ’teruggeduwd’ wordt. De makkelijkste weg – in dit voorbeeld vanwege de gedeelde ervaring met het lichaam – is naar beneden. Naar het etherische auralichaam. Daar hoort die energie ook t

CD Tessa Gottschal Neutraliteit, de sterkste energie-beschermer

huis, en dat kan ertoe leiden dat die energie ’teruggegeven’ wordt aan het echte fysieke lichaam. Dat er op zijn beurt op reageert door deze onnatuurlijke energie, en de spanningen die ermee gepaard gaan, om te zetten in een lichamelijke klacht. Dat kan van alles zijn; van hoofdpijn, tot vermoeidheid, spijsverteringsklachten, rugklachten, etc. In officieel jargon heet dit ‘somatiseren’. Dat is het omzetten van een gevoel in een lichamelijke klacht.

Meer over afweer en al zijn verschillende vormen, maar ook zijn energiebeschrijvingen lees je in de hoofdstukken 5 t/m 10 van de boeken ‘Ik ben van gisteren’ en ‘Ik voel (n)iets voor verandering‘. (Beide boeken hebben dezelfde inhoud, alleen de titel verschilt.). Met psychologische meditaties kom je erachter of je een afweer hanteert. Vooral de cd Neutraliteit helpt je om te ervaren of je onbevooroordeeld een emotie kunt benaderen.

Aura-inbraak naspelen

Wil je weten of je bestand bent tegen het energetisch naspelen van je afweerreacties? In consulten die ik ‘aura-inbreken’ noem, toets ik waar in je aura zwakke plekken zitten. Vaak kan ik ook de afweer ertegen beschrijven of de emotie die je probeert uit de weg te gaan. Maar vooral: oefenen we dat je daar betere oplossingen voor creëert. In een veilige omgeving in mijn kantoor oefenen we dat je mijn energie buiten jouw aura houdt. Heb je geen/weinig meditatie-ervaring (met mijn cd’s) dan hebben we drie consulten (van 1h30) hiervoor nodig. Er wordt relatief weinig gesproken in dit consult, het accent ligt hoofdzakelijk op het meditatief en daarmee energetisch oefenen.

Kenmerken psychologische meditaties

Een psychologische meditatie herken je zoals eerder gezegd door twee kenmerken.

  1. De vorm van de meditatie (hoe is deze opgebouwd). De cd Emoties & Gevoel is een goed voorbeeld van de vorm. Track 3 en 5 van deze cd herstellen en versterken energetische lussen.
  2. En hoe je jezelf gadeslaat tijdens en na de meditatie. De cd Neutraliteit is een goed voorbeeld van jezelf gadeslaan tijdens en na de meditatie. Track 6 en 7 van de cd Emoties & Gevoel zijn ook goede voorbeelden hiervan.

De meditatievorm met energielussen

Bepaalde gebeurtenissen in je leven kunnen haperingen geven in de natuurlijke doorstroming van je chakra-energie. Soms leiden zulke haperingen ertoe, dat je energie halverwege terugvalt; wat een zogenoemde terugslag-lus heet. Stel dat er een hapering in het derde chakra zit. Dan stijgt in eerste instantie de energie via je eerste, naar het tweede, naar het derde chakra- maar valt daarna weer terug naar beneden. Dus richting wortelchakra in plaats van door te stromen naar boven, naar je hart, keel-, voorhoofds- en kruinchakra.

Zo’n terugslaglus zorgt ervoor dat je leven stroef verloopt. (Althans op het gebied waar dat chakra betrekking op heeft.) Lees meer waar elk chakra op invloed op heeft in mijn boek ‘Ik ben van gisteren’ / ‘Ik voel n/iets voor verandering’, aan het eind van elk chakra hoofdstuk. (Beide boeken hebben dezelfde inhoud, alleen de titel verschilt.)

Bij terugslaglussen leveren je inspanningen relatief weinig opbrengsten. Met gevolg: je frustratie stijgt en vermoeidheid sluipt je lichaam en geest in. ‘Ik ploeter, maar kom zo weinig vooruit’.

Terugslaglussen herstellen

Loopt je leven niet lekker en lukt het maar niet lukt om je goed in je vel te voelen? Dan kan een terugslaglus in je energiesysteem actief zijn. Met meditatievormen zoals die staan op cd Emoties & Gevoel, cd Tegenslag & Vertrouwen en cd Emotionele Souplesse ga je die tegen. Elke cd pakte een eigen energielus aan.

De cd Emoties & Gevoel

Deze cd richt zich op je 1e , 2e en 4e chakra. De psychologische meditaties hierop zorgen ervoor dat je emotionele leven (= 2e chakra) niet verstoord raakt. Het grootste gevaar van het tweede chakra is, dat het je zicht op gebeurtenissen verkleurt en dat je puur uit emotie reageert. In plaats van een gezonde passie, die als een warme motor je in je kracht houdt, reageer je emotioneel en beheersen emoties je leven. Overigens, waar sommigen last hebben van teveel emoties, geldt ook het omgekeerde: je reageert emotieloos. Ook voor hen helpt deze cd.

cd Tegenslag & Vertrouwen

Deze cd herstelt de verbinding van je 5e, 6e en 7e chakra. Zodra er van buitenaf tegenslag op je af komt, kan zo’n tegenslag ervoor zorgen dat jouw geloof en vertrouwen in het leven, in mensen, zo’n knauw krijgt dat het glas slechts ‘half vol’ is.

Of erger: dat je destructief met jezelf omgaat. Denk aan eetbuien, verslavingen (werk, alcohol, verslavende middelend), dwangmatige gedachten/handelingen. Kortom: slecht voor jezelf zorgen, zowel lichamelijk, emotioneel als mentaal.

Bij tegenslag van buitenaf kun je denken aan ouders die dikwijls neerbuigend en de-motiverend waren, pesten, herhaaldelijke tegenslag, onverwachts onheil (diefstal, berovingen ed). Met de cd herstel je dit effect en leer je geloof en vertrouwen te hebben.

cd Emotionele Souplesse

Deze cd werkt in op de verbinding tussen het 2e en 5e (= keel) chakra. Het zorgt voor een van de belangrijkste chakraverbindingen die er is en staat voor: ‘Ik mag vrijuit zeggen wat ik voel’. Het is essentieel dat je dat durft te uiten. Zowel op het moment dat iets gebeurt, als tegen de juiste persoon.

Tegen de buurvrouw zeggen ‘Ik had liever gehad, dat Fred … (en vul hier maar in wat je wilt)’ vertroebelt de zuiverheid van de werking van deze twee chakra’s. Zeg het liever rechtstreeks tegen Fred. Vriendelijk en zonder omhaal van woorden.
Als je moeite hebt met rechtstreeksheid -ook van gevoelige zaken- dan is het de moeite waard om je verbinding tussen je 2e en 5e chakra met deze track te versterken.

Op deze cd staat nog een andere cruciale verbinding, die tussen je 1e, 3e en 7e chakra. Deze zorgt voor het behoud van je individualiteit. Dat je niet als een ‘schaap’ anderen zo maar nadoet, maar de regie over jouw leven houdt. Je staat versteld hoeveel mensen anderen zo maar nadoen. Met deze verbinding houd je vast aan jouw stijl. En áls je al een ander nadoet, dan doe je dat omdat het bij jou past en niet omdat het ‘mode’ is of omdat ‘ze dat allemaal doen’.

Waardeer de verschillen

De moeite om aan je eigen stijl vast te houden en deze te leren ontwikkelen, zien we het sterkst bij pubers. Pubers gaan allemaal door een fase heen, waarin ze het heel lastig vinden om hun eigen stijl te vinden. Bang als ze zijn om uit de groep gestoten te worden, de nerd of het mietje te zijn passen ze zich soms -op een ongezonde wijze- teveel aan. Pesten, kleine criminaliteit, drugs- en alcoholgebruik, vloeken, onbeschoft gedrag, slechte schoolprestaties zijn enkele voorbeelden waar een puber in kan belanden door niet zijn eigen individualiteit te waarderen.

Dat was destijds een reden van het echtpaar Rich en Yvonne Dutra St. John om het concept van ‘Challenge Day’ te creëren. Inmiddels een wereldwijd prachtig fenomeen. Ze zorgen voor een herwaardering van de eigen individualiteit. Ze benadrukken de kracht en kleur van elk individu. In het engels heet dit zo mooi de ‘celebration of differences’. Het feestelijk vieren van verschillen. En dat is tientallen keren beter dan het afwijzen van elkaars gedrag, uiterlijk of voorkeuren door intolerantie of pesten.

Back To Top