skip to Main Content
tessa@gottschalmeditaties.nl | Nieuwsbrief ontvangen? Klik hier om je in te schrijven.

Ayurvedische constituties & herten, tijgers en olifanten

In oktober 2007 zegt in de aflevering van de populaire serie ‘Gooische vrouwen’ een van de vrouwelijke hoofdrolspelers. “Er is een goede relatietest, waarmee je kunt achterhalen of je meer een Hert, Tijger of Olifant bent.”
Waar komen die drie dieren vandaan? Wie heeft ze verzonnen?

Járen geleden, rond 1991-1992 toen de praktijk Gottswaal nog in Haarlem was , maakten we kennis met de Ayurveda. Het was in die tijd nog amper bekend in Nederland. Al snel zagen we de enorme waarde van de Ayurvedische visie.

Als ieder ander struikelden we over de ayurvedische uitdrukkingen die vanzelfsprekend in het Indiaas zijn. Namen als Vata, Pitta en Kapha -de drie constitutietypen- bleven maar niet hangen. We merkten het zodra we deze begrippen aan onze Nederlandse cliënten uitlegden. Ook zij vergaten die woorden al na vier zinnen. Daarom zochten we naar goede Nederlandse metaforen. En zo is het idee van Hert, Tijger en Olifant geboren.

wwf Peter van Norde

Zelfs verstokte Ayurvedisten merkten dat het moeilijk was de ‘gewone’ Nederlandse man of vrouw geboeid te houden met de voor velen onbekende Indiase termen. Eén van de Ayurvedische artsen durfde de proef op de som te nemen. In een lezing voor zijn Nederlandse publiek verving hij de termen Vata, Pita en Kapha door Hert, Tijger en Olifant.

“Ongelooflijk” zei hij nadien. Dát maakte zo’n verschil. “Ze bleven de hele avond geboeid luisteren en hadden de verschillen onthóuden!” Sindsdien gebruikt hij deze termen en alleen bij een Indiaas publiek gebruikt hij gewoon de Indiase woorden Vata, Pitta en Kapha. Grappig genoeg probeerde hij ook uit hoe zijn Indiase publiek reageerden op de woorden Hert, Tijger en Olifant. Hun reactie? Ze knipperde glazig met hun ogen en keken hem niet begrijpend aan. Zodra hij weer Vata, Pitta en Kapha zei, werd er direct begrijpend geknikt. Zo sterk kan een ander woord voor het zelfde begrip uitpakken!

Denes7686, pexels.com

In al de jaren daarna hebben we ons steeds meer toegelegd op deze Ayurvedische constitutie-typen. In onze publicaties namen we deze kennis al mee. Zoals in het boek ‘Wat heb je op je lever’ (inmiddels uitverkocht en vervangen door ‘Energieherstelplan’). ‘Op een laag pitje’ (inmiddels uitverkocht). Het boek ‘Ik heb mijn buik ervan vol.

In 2005 verscheen de eerste druk van ‘t Went zo’n element, omgaan met je constitutie’. Daarin staat van alle drie de constituties hun emotionele gedrag en hun lichamelijke kenmerken. Hoe ze zich gedragen op hun werk, hoe ze zijn in relaties en wat hun emotionele sterke en zwakke kanten zijn. Lees meer over dit boek bij Publicaties

Heel geleidelijk aan maakte Nederland meer kennis met de Ayurveda. Mede dankzij onze vondst van Hert, Tijger en Olifant in onze publicaties, lezingen en consulten. En tot onze grote verwondering en énorm plezier hoorde we zelfs dat nu op tv in zo’n populaire serie een zinspeling is gemaakt naar het kenmerkende gedrag van deze drie constitutietypen.

Back To Top