skip to Main Content
tessa@gottschalmeditaties.nl | Nieuwsbrief ontvangen? Klik hier om je in te schrijven.

Standvastigheid, deel 2

In de nieuwsbrief Standvastig, deel 1 schreef ik over standvastigheid. Hoe deze gecentreerde energie je helpt je doel te bereiken. Bij standvastigheid is het nodig, dat je het doel in het oog houdt. Dat is een duidelijke zaak. Minstens zo belangrijk is de manier waarop je jouw doel bereikt. Sterker nog: als je niet goed in de gaten hebt welke manieren je gebruikt om je doel te bereiken, heb je zelfs kans dat je jouw doel mist. Of dat het geen voldoening meer geeft.

Yin & Yang

De westerse wereld gebruikt energetisch vooral mannelijke energie. In Chinese termen: de yang-energie. Daadkracht, structuur, doelgerichtheid, efficiëntie, analytisch ingesteld, en zichtbaar zijn enkele woorden die dat schetsen. Standvastigheid valt meer onder een yang energie.
Vrouwelijke energie zie je relatief meer in de oosterse landen. Woorden, die deze energie omvatten zijn ontvankelijkheid, mysterieus, ongestructureerd (chaotisch), omfloerst, onuitgesproken, inactief, onbegrensd, onduidelijk, richtingsloos, et cetera. Al direct valt op, dat vrouwelijke energie meer omschrijvingen nodig heeft dan de mannelijke. Dat is inherent aan deze energie. Mannelijke energie kenmerkt zich juist door zijn afbakening en compactheid.

Het juiste evenwicht

Er is niets mis met mannelijke energie, noch mankeert er iets aan de vrouwelijke energie. Waar de problemen ontstaan, is zodra die twee niet met elkaar in evenwicht zijn. Wat in het westen als luxe geldt of moeizaam te verdienen is, zijn bijvoorbeeld rust en tijd. We zijn zo vaak gehaast en druk. Tijd en het horloge spelen een grote rol. Kom je in het oosten dan valt direct structuurloosheid op. Regels, afspraken? Die moet je heel ruim zien. “Morgen”, klinkt het. Wat net zo goed overmorgen of volgende week betekent. Of je hoort de opmerking: “Het komt goed”. Het komt vast wel een keer goed, maar morgen is daar niet altijd wat de westerse mens als de dag na vandaag ziet.

De reis naar jouw doel

Wat is de rol van die vrouwelijke energie met standvastigheid? Voor een gebalanceerde standvastigheid is het nodig dat, die vrouwelijke energie erbij hoort. Je houdt je doel voor ogen, terwijl je óók oog heb voor de manier, waarop je dat doel wilt of kunt bereiken. In een metafoor gezegd: ik houd mijn bestemming in het vizier, maar rij niet blind door het landschap en open pas mijn ogen op de plaats van bestemming. Deze vrouwelijke energie wordt vaak de ‘weg’, of de ‘reis’ of ´het proces´ genoemd. Je hebt dus oog ervoor hóe je naar je doel reist.

Voorbeeld van de ‘reis’

Stel, je wilt iets in elkaar zetten. Doet er niet toe of het een taart is, ladenkast, project, of samenwerking. Terwijl je daarmee bezig bent en het gaat verkeerd of zit tegen: hoe ga je om met die hindernissen?
Ben je kortaf? Snel gefrustreerd als iets niet lukt? Zit je in zak en as als de boel langdurig tegenzit? Raak je ongeduldig? Neem je niet de tijd om je successen te vieren? Doe je complimenten af als overbodig? Doe je net alsof gevoelens van ergernis, onzekerheid en dergelijke er niet zijn? Als je het met anderen erover hebt, doe je dan alsof je het allemaal onder controle hebt? Doe je lacherig over je eigen aandeel, of blaas je het teveel op?

Ziekte of ongeluk uitlokken

Al je reacties vertellen of je of je emotioneel blind op je doel afstormt of contact houdt met de manier waarop je er naartoe werkt. Bij standvastigheid is er rotsvast vertrouwen dat je het doel haalt. Een omweg is geen ramp. Je hoeft je dus niet blind te staren op het doel, je eindbestemming, en door teveel focus te zorgen dat je eenzijdig bezig bent. In de greep van jouw ´heilige doel´. Want het bijzondere in de werking van die twee fundamentele natuurkrachten yin & yang is hun automatische correctie. Zodra een van de twee teveel actief is triggert dit het tegendeel. Teveel focus, actie of doen lokt niet-doen uit. Helaas gaat dat vaak in de vorm van ziekte of een ongeluk, waardoor je gedwongen wordt je actie(s) bij te stellen. Vandaar het advies: ontwikkel bij standvastigheid oog voor de ‘reis’ naar je doel.

Lessen van de ‘reis’: de vrouwelijke energie

Je leest het al: tijdens de ‘reis’ naar jouw eindbestemming bewandel je allerlei emotionele routes. Natuurlijk is het heerlijk als het gemakkelijk gaat. Helaas zit het leven vol verrassingen en gaat het meestal anders dan je denkt of hoopt. De vrouwelijke energie van de reis leert je:

  • Hoe ga je om met de tegenslagen?
  • Hoe bewaak je tijdens jouw ‘reis’ de harmonie.
  • Hoe laat je je niet opfokken door vervelende momenten of teveel meesleuren door enthousiasme. Beide kunnen je uitputten en daardoor wordt het doel halen moeilijker.

Cd combinatie

Een goede combinatie om oog te houden op het bewaken van je harmonie tijdens jouw ‘reizen’ is de combinatie van de cd Neutraliteit en cd

CD Tessa Gottschal Neutraliteit, de sterkste energie-beschermer

Emoties & Gevoel. Uit eerdere nieuwsbrieven las je hoe je de cd Neutraliteit ook met jouw sub-persoonlijkheden kunt doen. Jouw geduldige ik versus jouw innerlijke ongeduld. ‘ik red het wel-energie’ versus jouw ‘overkomt míj dat weer’-energie. Door de cd Neutraliteit op die manier te gebruiken, samen met track 5 van cd Emoties & Gevoel, zal het steeds beter lukken om standvastigheid in te brengen.

Dankzij standvastigheid groeit de kans, dat je je doel bereikt. Bovendien heb je in de periode dat je bezig bent met je doel meer lol en vreugde. Dat gun je jezelf toch?

Veel succes en heb je weer vragen, bijzondere ervaringen: schroom niet en mail me gerust.

CD Tessa Gottschal Emotionele Souplesse, lichamelijke en emotionele vertering, incl. Basismeditatie
Back To Top