Ga naar hoofdinhoud
tessa@gottschalmeditaties.nl | Nieuwsbrief ontvangen? Klik hier om je in te schrijven.

PTSS en meditatie

PTSS, Post Traumatisch Stress Syndroom, heeft een diepe invloed op iemands werk, leven en zijn omgeving. Dat laat de serie Bodyguard scherp zien. Deze nieuwsbrief gaat erover hoe je PTSS met meditatie gunstig kunt beïnvloeden, maar eerst terug naar deze mooie Britse serie.

De succesvolle Britse serie Bodyguard eindigde zondag 23 september j.l. na opnieuw een bloedspannende aflevering. Continue wisselde het idee wie is te vertrouwen en wie niet. Met aan het eind een onverwachte wending.

PTSS

Wat de serie, naast spanning, blootlegt is hoe PTSS zich kan uiten. De bodyguard is in de serie een ex-militair die zich toelegt op persoonsbeveiliging na traumatische ervaringen opgedaan tijdens militaire operaties in Afghanistan. PTTS kan direct na het trauma ontstaan, maar net zo goed pas na vele jaren.

Verschijnselen van PTSS

Nachtmerries en flashbacks komen veel voor en zijn redelijk bekend. Veel vaker uit het zich ook in blijven werken. Of expres werk zoeken om maar niet aan de innerlijke pijn te hoeven denken. Vandaar dat drankmisbruik of gebruik van andere verdovende middelen bij PTSS dikwijls voor komt. Net zoals slaap- en concentratieproblemen. ´Het is moeilijk voor wie PTSS niet kent, zich voor te stellen hoe het je leven bepaalt´ zegt de 33 jaar oude legerveteraan Chris.

Herkenning van PTSS

‘Vanaf het eerste begin van de serie viel me op hoe ongelooflijk treffend dit thema wordt uitgebeeld door de acteur Richard Madden in het personage van de bodyguard David Budd. ´Het aller moeilijkst is het om hulp te vragen. Dat de serie daarmee eindigt is geweldig. Ik weet zeker dat mensen die hiernaar gekeken hebben gezegd zullen hebben: ´Dat is wat ik moet doen.´ En dat is goud waard.´ vervolgt Chris.

Stereotypen PTSS

Dr. Manveer Kaur, senior klinisch psycholoog bij Combat Stress, zegt dat de schrijver van Bodyguard, Jed Mercurion, zorgvuldig de stereotypen heeft weten te vermijden. ‘Hij laat goed zien hoe mensen met PTTS op hoog niveau kunnen functioneren. En dat alleen mensen die dichtbij staan door hun masker kunnen heenzien.PTSS

‘Gemiddeld duurt het ruim 13 jaar voordat een veteraan met PTTS hulp zoekt. Deze serie, die dit zo goed weergeeft en voor zo’n breed publiek. kan diegenen die nog met PTTS worstelen vooruit helpen.’

Alertheid PTTS en meditatie

Soldaten in oorlogsgebieden hebben begrijpelijkerwijs al snel te maken met een hoge alertheidsgraad. De onveiligheden kunnen zo hoog zijn dat alertheid continue hoog staat. In zulke omstandigheden kan dat levensreddend zijn, terugkerend naar een normaal burgerleven is dat eerder een handicap.

Gevolgen voor het zenuwstelsel door PTSS

Het zenuwstelsel staat zo op scherp dat dit uiteindelijk tot oververmoeidheid leidt met alle risico’s vandien. Zoals bijvoorbeeld depressie een van de gevolgen kan zijn, meer daarover staat in ‘Depressie en (over)vermoeidheid’. Meegemaakte continue alertheid kan uitgroeien tot een ongezonde of zelfs ziekelijke vorm van waakzaamheid. Het is niet natuurlijk om iedere seconde van de dag in hoge mate alert te zijn. Het lichaam heeft namelijk sensoren die automatisch ‘aanslaan’ en subtiele signalen afgeven wanneer gevaar dreigt. Dat gebeurt puur instinctief. In de nieuwsbrief ‘Slapeloosheid, van wakend slapen tot slapeloosheid’ lees je meer hierover.

PTSS en de chakra’s

PTSS
CD Tessa Gottschal Overprikkeling & Alter Major, kiezen en koers houden

Vanuit de chakra’s ligt hier een verbinding met het Alter Major chakra. Een klein chakra dat op een instinctieve wijze een connectie heeft met lichamelijke veiligheid. Bij PTTS kan het goed zijn deze verbinding met het Alter Major chakra opnieuw bewust te koppelen aan het wortelchakra. Ook in het wortelchakra huist het terrein wat met lichamelijke veiligheid te maken heeft. Echter dan meer op het niveau van goed voor het lichaam zorgen. Elke dag opnieuw; de juiste voeding, een gezonde portie rust en ontspanning, een veilig dak boven je hoofd, et cetera. Meer lees je in hoofdstuk 18 van ‘Ik voel n/iets voor verandering’.

PTTS en langdurig mediteren

Traumatische oorlogservaringen kunnen deze natuurlijke verbinding negatief accentueren, waarbij deze negatieve band de verbindingen met de andere chakra’s gaat overheersen. Dat gaat ten koste van ontspanning en normaal functioneren. De combinatie van psychotherapeutische PTTS-ondersteuning en meditatie biedt veel steun.

Meditatie-advies

Minimaal 1 keer per dag mediteren is bij PTTS aangewezen. Niet alleen ter verlaging van de stresshormoonproductie maar ook omdat het tijd vergt voordat een gezonde verbinding tussen wortelchakra en Alter Major chakra hersteld is.

Zes weken achtereen dagelijkse meditatie zal vaak een minimum zijn. Een beter resultaat zal worden behaald als dagelijks twee maal twintig minuten wordt gemediteerd.

Naslagwerken

Individual Treatment of Posttraumatic Stress Disorder Using Mantram Repetition: A Randomized Clinical Trial. Am J Psychiatry. 2018 Jun 20:appiajp201817060611. doi: 10.1176/appi.ajp.2018.17060611.

Psychol Trauma. 2018 Jul 19. doi: 10.1037/tra0000346. [Epub ahead of print]
Transcendental meditation for veterans with post-traumatic stress disorder.

BBC Bodyguard and mental health

Back To Top