skip to Main Content
tessa@gottschalmeditaties.nl | Nieuwsbrief ontvangen? Klik hier om je in te schrijven.

Pijn verdwijnt door meditatie

Recent publiceerde de BBC het artikel ‘Hoe ik het Chronisch Bekkenpijn Syndroom dankzij meditatie weg kreeg.” Opnieuw een bewijs hoe je dankzij meditatie pijn kunt veranderen. Zelfs dat het daarmee verdwijnt. Chronische bekkenpijn komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor. De heer Parks waarover dit artikel gaat, las eerder een artikel hoe pijn ontstaat door spanning. Anxiety (een vorm van angst) wordt vaak opgeslagen in spieren. De spieren van het bekken zijn opvallend kwetsbaar, doordat dit gebied doorregen is met zenuwen.

Ayurveda

meditatie pijn Constitutie

Zijn uroloog bevestigde dat hij een nerveuze persoonlijkheid had, waar op zich niets mis mee is. Het maakt echter gevoeliger voor pijn.
In de Ayurveda herkennen we dergelijke persoonlijkheden en valt dit onder de vata-constitutie. Wat wij in ons boek ‘t Went zo’n element het Hert noemen. Er zijn meer kenmerkende tekens. Niet alleen een schrikachtige of zorgelijke natuur. Zoals gezegd is het zenuwgestel simpelweg gevoeliger bij een Hert. Kenmerkend zijn vaak verspringende pijnklachten.

Hert als constitutie

constitutie Hert pijn
Denes7686, pexels.com

De metafoor met een Hert is treffend. Vanwege dat ze prooidieren zijn, zijn ze van nature gemakkelijk schrikachtig. Snel alert en beweeglijk, springerig. Daarnaast zijn ze snel en knabbelen links en rechts verschillende plukjes van een struik. Een gedrag dat terug te zien is bij deze constituties. Een maaltijd scheppen ze niet ‘als een bouwvakker’ naar binnen. Ze eten een hapje links van het bord, schuiven met hun vork het voedsel wat heen en weer. Nemen van een ander stukje een hapje. Prikken weer wat heen en weer, nemen nog een hapje. Net zo lang totdat het hele bord leeg is. ‘Aanvallen’ op de maaltijd en het naar binnen ‘stouwen’ is hun vreemd.

Pijngevoeliger

Doordat bij de constitutie van het Hert het zenuwgestel als dominant geldt, wordt pijn intenser ervaren. Meer dan de twee andere constituties. Bij de Tijger is de spijsvertering dominant en bij de Olifant het bottenstelsel. Weliswaar heeft het Hert als nadeel dat het gevoeliger reageert, een voordeel is dat zij slechts weinig prikkels nodig hebben om tot een verbetering te komen. Dat geldt voor alles: bij medicatie, supplementen, revalidatie-oefeningen, et cetera. Maar ook voor voeding: dit is al snel te vet, te gekruid, of te veel.
Meditatie versterkt ook de mentale beleving. En dat kan een hert constitutie bijzonder goed gebruiken. Vooral als het gaat om pijn. En het verwerken van (lichamelijke) tegenslag of terugval. Iedere constitutie heeft sterke en zwakkere punten. Ook bij meditatie zijn er onderlinge verschillen. Wil je de test doen om te zien welke constitutie jij hebt? (NB op je smartphone kan het soms blokkeren.)

Pijn verdwijnt door meditatie

Pijn en de cd Hara Chakra
CD Tessa Gottschal Hara Chakra, genezing en vitaliteit

Wil je mediteren tegen pijn? De beste cd’s daarvoor zijn cd Rust & Evenwicht en cd Hara Chakra. Vooral de cd Hara Chakra werkt heel diep door. Zeker als je dankzij de meditatieve techniek die je er leert, die energie extra naar je pijnlijke deel dirigeert.Je kunt zelfs de cd Neutraliteit hiervoor gebruiken. Daar mediteer je dan met sub-persoonlijkheden. Je vindt de toelichting hiervoor in de brochure van deze cd. De ene die heel goed pijn kan verdragen en de ander die snel onder pijn of ongemak lijdt.

Pijn en de cd Mindfulness
CD Tessa Gottschal Mindfulness, focuskracht en stabiliteit

Is mediteren nieuw voor je kies dan eerst de cd Mindfulness. Dankzij deze cd kun je iedere soort meditatie die je hierna doet makkelijker naar jouw beste manier om je aandacht erbij te houden ombuigen.

Lees ook het artikel Verlichting van pijn door meditatie hoe onderzoekers ontdekten dat inderdaad meditatie de pijn verlicht.

Lees hier het artikel van de BBC ‘How I meditated away chronic pelvic pain‘.

Lees wanneer wij in Nederland de metaforen Hert, Tijger en Olifant introduceerden.

Back To Top

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen