Ga naar hoofdinhoud
tessa@gottschalmeditaties.nl | Nieuwsbrief ontvangen? Klik hier om je in te schrijven.

Nieuwsbrief: December-donkerte & het Onbewuste

De donkerste nacht komt eraan, maak er slim gebruik van!

Met de feestdagen komt ook de donkerste nacht snel dichterbij. We vieren het feest van het licht, Kerstmis. Maar wat vieren we eigenlijk? Zeker niet alleen de geboorte van Jezus Christus. In de oude natuurreligies vierden ze de winterzonnewende, de langste nacht van het jaar. Dat was voordat de Katholieke kerk om het heidense geloof te verdrijven de eigen, katholieke feestdagen over die van de natuurreligies plakte.

Natuurlijk vier je niet zomaar een nacht die wat langer is dan al die andere nachten. Het is ook niet alleen een spirituele gebeurtenis, zoals de viering van de geboorte van Jezus Christus. Hij die symbool staat voor het brengen van licht in de menselijke duisternis. Psychologisch, energetisch en symbolisch gaat het om veel meer.

energieIn energietermen valt ‘lichte energie’ onder energie waarvan je je bewust bent. Het zit dus meer in je bewustzijn. ‘Duistere of donkere energie’ is het tegenovergestelde. Het verwijst naar zaken die ver in je onbewuste zitten. Duister of donker wil dus niet zeggen slecht of gevaarlijk, wat het wel kan worden als je er onbewust van blijft.

Onbewust is onbemind

Want ondanks dat die energie diep in je onbewuste huist wil dit niet zeggen – omdat het zo diep weg zit – dat het niet actief is. Zodra het actief wordt, wekt het gemakkelijk de indruk dat je ‘Opeens wat overkomt’. Dat je ‘Er niets aan kunt doen’.

Gelukkig is dat niet waar.

Duister is niet per se slecht of kwaadaardig

De natuurreligies wisten hoe je die ‘duistere energie’ zo kunt benaderen dat je ermee kunt samenwerken. Liever dan dat je overgeleverd wordt aan de ‘streken van je onbewuste’. Zoals verliefd worden op foute partners, stelselmatig niet de juiste baan kunnen vinden, de een na de andere narigheid meemaken. Kortom, alsof je iemand bent die het ongeluk aantrekt. In dit soort zaken is een ‘donkere energie’ actief, energie uit je onbewuste. Die energie is krachtiger dan je eigen lichte – bewuste – energie waardoor je meer moet knokken in het leven dan zou hoeven. Mediteren met de Cd Neutraliteit helpt je bijtijds die onbewuste energie op te merken, zodat je bijtijds kunt bijsturen.

Hartelijke groet,

Tessa

Back To Top