Ga naar hoofdinhoud
tessa@gottschalmeditaties.nl | Nieuwsbrief ontvangen? Klik hier om je in te schrijven.

Is Mindfulness hetzelfde als een body-scan

Mindfulness, wat is dat toch precies? Het is een term die de laatste tijd veel valt. Dikwijls in combinatie met een body-scan, waardoor het de indruk wekt dat mindfulness hetzelfde is als een body-scan. Maar wat is ‘mindfulness’ echt? In gewoon Nederlands is het niets anders dan ‘je aandacht erbij houden’.

Natuurlijk zijn er allerlei manieren om te zorgen dat je die aandacht ergens bij houdt. Je kunt daar heel korte oefeningen van maken, van luttele minuten tot aan oefeningen die een half uur tot een uur duren.

Body-scan

CD Tessa Gottschal Goed ontspannen, goed slapen

De cd ‘Goed ontspannen, goed ontslapen’ is een voorbeeld van een zogeheten ‘body-scan’. Je gebruikt daar de aandacht om het lichaamsgevoel te vergroten en zo tot ontspanning te komen.
Want dat is een van de fijne aspecten van een lichaam. Je kunt gerichte spierspanning en spierontspanning gebruiken om geestelijk tot ontspanning te komen.

De naam van de cd laat zien dat een gevolg kan zijn dat je in slaap valt. Iedereen weet hoe verkwikt je uit een goede slaap kunt komen. Deze cd helpt daarbij. Zowel bij beter slapen als beter ontspannen. De cd duurt bijna een half uur. Meditatie-ervaring is niet nodig. Prijs (fysieke cd): € 16,95

Welk zintuig is nodig bij mindfulness?

Welk zintuig is je beste meditatie-zintuig? Lijkt dat een vreemde vraag?
Mensen die al lang mediteren weten precies hoe ze hun aandacht erbij kunnen houden. Als ze afdwalen -want ook dat overkomt hen- weten ze dit gemakkelijk weer terug te buigen.

Het blijkt dat iedereen hierin een voorkeur heeft. De een komt erachter het makkelijkst zijn aandacht erbij te houden, door heel gericht zijn ogen te gebruiken. Met gesloten ogen wijzigt zich dat in het ‘zich voorstellen’.
Bij anderen is het gehoor het sterkst. Vaak zijn dat ook mensen die een heel goed gehoor hebben. Gevoelig zijn voor harde of nare klanken. Zij stellen zich dan voor dat ze bijpassende geluiden horen en houden zo hun aandacht ‘gevangen’.
De derde categorie zijn die mensen bij wie de bewegings-motoriek het sterkst is. Niet te verwarren met iemand die veel sport. Het gaat hier erom dat een (eventueel voorgestelde) beweging helpt de aandacht erbij te houden.

Aandachtstruc

CD Tessa Gottschal Mindfulness, focuskracht en stabiliteit

Heb je deze ‘aandachtstruc’ door, dan kun je van elke handeling ‘mindfulness’ maken. Elke handeling met áándacht uitvoeren. Het maakt dan niet uit wat je doet. Of je nu eten kookt, een offerte voorbereidt, in vergadering zit of auto rijdt.

Door de cd ‘Mindfulness’ leer je welk zintuig jouw sterkste is.
Het wordt afzonderlijk geoefend en in de laatste van de vier oefeningen krijg je de kans om je zintuigen in volgorde van sterkte te gebruiken. Het biedt meteen de goede gelegenheid om je ‘meditatie-zintuigen’ af te wisselen.

De cd is perfect voor beginners. Sowieso is hij geschikt voor iedereen die moeite heeft zijn aandacht erbij te houden.
Ook voor kinderen (vanaf 10 jaar).

Tijd: 4 oefeningen van elk 0h10 met daarna een extra oefentijd van 5 minuten. Prijs (fysieke cd): € 17,95

‘Wat hebbie an mindfull-dinges?’

En wat voor voordeel levert al die mindfulness nu? Twee zaken vallen het meest op:

  1. betere concentratie (en ook makkelijker kunnen concentreren)
  2. minder fouten en ‘domme onhandigheden’.

Het is niet voor niets dat het zakenleven veel interesse hiervoor heeft. Het verhoogt de efficiency duidelijk. Bovendien komt het de sfeer ten goede. Mensen zijn namelijk rustiger en prettiger in de omgang.

En dat is veel waard niet?

Back To Top