Ga naar hoofdinhoud
tessa@gottschalmeditaties.nl | Nieuwsbrief ontvangen? Klik hier om je in te schrijven.

In je kracht staan: vroegbloeiers als gulle gevers

Altruïsme is voldoening halen uit het klaarstaan voor anderen. Maar er schuilt een risico in. Waaraan herken je dat, dat is waar dit artikel over gaat. In de natuur heb je vroegbloeiers en laatbloeiers. Wist je dat je die ook in gezinnen aantreft? Vroegbloeiers zijn kinderen die een tikje wijzer zijn dan hun ouders. Wat je vaak ziet, is dat deze kinderen erg goed aanvoelen waardoor hun papa of mama over hun toeren raken (lees ook het artikel over ‘verontrustheid & afweer’). Juist omdat kinderen afhankelijk zijn van ouders en hun vermogen om onvoorwaardelijk te houden nog zo groots is, maken ze hierdoor een groeispurt naar volwassenheid.

Het kind wordt tot ‘vader/moeder’ gebombardeerd

Voor je het weet zijn zulke vroegbloeiers de moeder/vader van hun eigen moeder/vader. Haarfijn weten ze hoe ze hun vader/moeder moeten bijstaan, wat ze moeten zeggen of doen én wat absoluut niet! Die opoffering levert meer rust in het gezin op. Het zorgt dat het gezin beter functioneert, maar het prijskaartje is hoog.

Altruïsme en de prijs ervoor in je latere leven

Zulke kinderen leren ongemerkt hun eigen behoeftes achteraan te plaatsen. Het worden dikwijls hardwerkende volwassenen, die in staat zijn om grote verantwoordelijkheden te dragen. Ze staan veel klaar voor anderen. Ze zijn goed in het redden van situaties.

uitputtingvoorbijboekDit gedrag, dat veel en bijna overdreven klaarstaan voor anderen is eigenlijk door die behoeftige en snel gestreste ouder afgedwongen. Het kind leerde daarmee al jong meer te geven dan gezond is. Het merkte niet dat de balans tussen geven en nemen vooral in het voordeel van de ouder werkte.

Zo hoort dat niet te zijn. Een gezonde omgang is er een van geven én nemen, van wederkerigheid. In een gezin hoort het kind niet belast te worden met volwassen taken. Wel natuurlijk met taken, maar niet die in wezen boven het kind-zijn uit stijgen. Daarnaast hoort het kind ook te leren némen, op een gezonde manier. Noem het gerust positief egoïsme.
Vroegbloeiers groeien vaak op in een omgeving waar de ouder(s) zorgt/zorgen voor teveel eenrichtingsverkeer en daarmee leren de vroegbloeiers een ongezond patroon aan (zie ook H 19 van De uitputting voorbij). Een van teveel geven en te weinig nemen.

Als gevolg hiervan kun je als kind en later in je leven een apart gedrag ontwikkelen, afgezien van een harde werker. Als je niet oppast namelijk, dan wordt je blijer als je een ánder blij maakt dan dat je jezelf blij maakt. Alsof je gelukkiger wordt als je jezelf achteraan in de rij zet. vroegbloeier 4

Eerlijk geven en nemen

Deels is het natuurlijk waar, dat het fijn is als je een ander kunt bijstaan. Alleen, dat moet wel in verhouding staan. Het hoort constant rondom de 50/50 te schommelen. Natuurlijk zijn er periodes dat het anders is, bijvoorbeeld 70/30 of zelfs nog schever. Dat is geen bezwaar, zolang het maar voor langere tijd weer terugkeert naar die 50/50. Zo niet, dan brandt je gewoon op.

Het geniep van ongemerkt jezelf achteraan plaatsen

In vaktermen noemen we het blij en gelukkig worden van jezelf achteraan in de rij zetten altruïsme.

Het vraagt veel zelfbeheersing om jezelf langere tijd te kunnen opofferen. Vandaar dat we dit in afweertermen als heel volwassen zien. Het geniep ervan merk je pas als je echt te moe wordt. Als de fut eruit is. En dan is het zuur om te ontdekken hoe weinig anderen bereid zijn zich voor jou op te offeren. Tijd te hebben, interesse, klaar te staan etc. Gelukkig helpt die zurigheid om dat teveel aan goeiigheid om te buigen naar een eerlijker aandachtsverdeling: een gezond tweerichtingsverkeer.

Altruïsme kan ongezond zijn

Meer over altruïsme lees je op pagina 124 van Ik voel (n)iets voor verandering. Bekijk dan meteen hoofdstuk 21 ‘Het hartchakra’ op pagina 358. Want het is dit chakra dat je teveel gebruikt tijdens het vele geven aan de ander. Elk chakra herbergt kleine mini-chakra’s in zich. Het mini-chakra ‘geven’ is bij het hartchakra dan prachtig ontwikkeld, maar het mini-chakra om te mogen ‘ontvangen’ is dan vaak net wat te klein. Of snel overwoekerd met gevoelens alsof ontvangen ‘nog niet nodig is’, ‘niet goed is’, ‘afgepakt kan worden’, ‘onveilig is’, etc. Kortom: op het moment van ontvangen start een batterij van afweermechanismen. Lees meer daarover in het artikel over ‘verontrustheid & afweer’ en/of blz 70 t/m 136 uit Ik voel n/iets voor verandering.

neutraliteit01Ben jemotiesgevoelij een vroegbloeier? Combineer de cd Emoties & Gevoel met de cd Neutraliteit.

Back To Top