skip to Main Content
tessa@gottschalmeditaties.nl | Nieuwsbrief ontvangen? Klik hier om je in te schrijven.

Een natte november met nare emoties

moeErnstig genoeg merken we dat steeds meer mensen niet alleen zeggen ‘Mens, wat ben ik moe!’, maar ze vinden zichzelf dikwijls ‘overdreven emotioneel’. Vaak samen met negatief of zwart denken aan toe. Valt het helemaal verkeerd dan zie je zelfs paniekmomenten (de ouderwetse hyperventilatie-aanvallen) en/of slaapproblemen.

Wat is er toch aan de hand?

Hoe ‘magisch’ kan meditatie helpen? En is dat magisch of gewoon logisch verklaarbaar?

Het is zo boeiend om naar de westerse én de oosterse geneeswijzen te kijken. Te zien hoe elk op zijn eigen manier naar hetzelfde fenomeen kijkt. ‘Moe-moe-moe?’ gecombineerd met ‘raar emotioneel en misschien slaapproblemen?’
Het westen fronst zijn wenkbrauwen en denkt aan je bijnieren of aan depressie.
Het oosten vraagt zich bezorgd af hoe het met je yin & yang van je reserve-energie gesteld is.

Het westen raadt bij depressieve tendensen hardlopen aan.
Het oosten raadt het expliciet af!
Hoe rijm je dat met elkaar?

Correct en tegelijkertijd fout

Toch zijn beide antwoorden juist, met de beroemde ‘mits …’
Want de oosterling kan zeggen: ‘Hardlopen is prima, mits je yang reserve-energie goed is. Zo niet, dan kom je meer in de problemen.’
Ik hoor je nu bijna zeggen: ‘Huh? Yang reserve-energie? Wat moet ik me daarbij voorstellen?’

Het klopt feilloos dat in speciale gevallen van zwaarmoedigheid, depressie (en bij depressie zie je vaak vermoeidheid, lusteloosheid en slaapproblemen) hardlopen je erover heen helpt.
Maar alleen zolang die mysterieuze yang reserve-energie goed is. Waaraan merk je dat? Wat is het verschil tussen de yin en yang reserve-energie. Wat is sowieso die reserve-energie?

Check je reserve-energie

energie herstelplanHeb je toevallig ‘Het energie-herstelplan’ in huis van Marijke de Waal Malefijt en Tanja Visser? Op bladzijde 71 en 72 vind je een klachtenlijst met de yin respectievelijk de yang reserve-energie. Heb je ‘De uitputting voorbij’ van Marijke en mijzelf in huis, kijk dan op blz. 209 voor een klachtenoverzicht. (Dat overzicht is overigens niét gesplitst in yin en yang reserve-energie.)

 

 

Hartelijke groet,

Tessa Gottschal

Back To Top

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen